Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Крехки надежди за печалби от акции

Търговията с акциите на повечето публични дружества си остава анестизирана  и разочарова инвеститорите и през септември. На "БФБ-София" сделки имаше с книжа на малко на брой компании. Поради което и оборотът падна до символични равнища. Това пък плавно изсмукваше стойност от индексите, в пълно съответствие с преобладаващо мечите настроения на борсата.

И през септември инвеститорите не оставиха без внимание публичните банки и търгуваха сравнително активно с акциите им. Обект на сделки бяха значителен брой акции, но цените едва ли удовлетворяват някого. Дружествата продължиха да губят и стойността на пазарната си капитализация. Банките се представиха по различен начин през септември. Оформиха се две двойки с различни посоки на развитие. Книжата на Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка започнаха месеца с най-високите си котировки, но завършиха с най-ниски цени. В същото време акциите на Българо-американска инвестиционна банка, на ТЕКСИМБАНК и Корпоративна търговска банка създадоха повече грижи на притежателите на техни книжа, като се препънаха в нежеланието на пазарните играчи да търгуват с тях. В двадесетте борсови дни на септември инвеститорите си размениха 536 319 бройки, което е със сто хиляди дяла повече спрямо август.

Цените на акциите на

Първа инвестиционна банка

са доста по-ниски в сравнение с август. В същото време трябва да отбележим и факта, че през първите две седмици котировките продължиха спада си, който започна в края на осмия месец. Въпреки че в първите сделки книжата  отбелязаха най-високата си месечна цена - 2.247 лв. за дял, в следващите дни тази добра новина бе забравена. Плюс това котировката е с 21 стотинки под платеното през август.

До края на месеца книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) продължиха низходящото си движение и се търгуваха в относително големи за позицията обеми. Отстъплението продължи до 25 септември, когато акциите й стъпиха накриво при 2.049 лв. за един брой. Тази стойност остана най-ниската за месеца, дори и под дъното от август.

А тъй като котировката в последната борсова сесия  бе със 17 стотинки под тази от края на осмия месец, и пазарната оценка на банката загуби около 20 млн. лева. Така че на 30 септември борсовите участници са оценили ПИБ на 235.95 млн. лева. Недоволни от ниските цени на акциите на кредитната институция, играчите активизираха разпродажбите, като бързаха да осребрят вложението си. По тази причина обект на покупко-продажба станаха 106 976 акции. През август само 32 121 броя смениха собственика си.

Котировките на книжата на

Централна кооперативна банка

се повишиха в началото на септември и това раздвижи мераците на борсовите играчи и създаде измамното очакване за повече печалби. Тогава цените прескочиха и продължиха да добавят стойност към номиналната стойност от един лев за акция на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Инвеститорите бяха готови да платят и по 1.007 лв., за да добавят тези книжа в портфейла си. Оживлението обаче спря дотук. Тази котировка така и си остана най-високата за септември, но тя все пак е с една стотинка над върховата стойност на акциите през август.

Песимистичните борсови настроения обаче повлякоха книжата на ЦКБ надолу, следвайки тенденцията от осмия месец, като стабилно се заседнаха под нивото от един лев. Иначе търговията вървеше в тесни рамки, а мъчението за акционерите приключи на 24 септември, когато цената опря в месечното си дъно - от 0.992 лв. за един дял. През август най-ниската котировка за акциите на банката от групата "Химимпорт" беше 0.989 лева.

Непостоянството в цените доведе до разпродажби при ЦКБ и до това, че най-високата и най-ниската цена останаха под тези от август. Това подтикна разпродажбите и кредитната институция отново се нареди сред най-ликвидните позиции. И резултатът от това е, че бяха продадени 428 445 акции при 397 564 броя през август.

В края на месеца инвеститорите се опитаха да внесат някакъв обрат, но вече беше късно. Въпреки че акциите на ЦКБ приключиха месеца при 1.002 лв. за един брой, те загубиха още една стотинка към стойността си. А този, макар и малък, спад все пак сви още и пазарната капитализация на банката, която вече е 113.381 млн. лева.

Акциите на

Българо-американска кредитна банка

продължиха да се спускат надолу и прогнозите са, че с усилие ще удържат и нивото от четири лева за един брой. А седемнадесетте борсови сесии, в които липсваха сделки с акциите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), са показателни за настроенията на инвеститорите. В малкото сделки с тях през септември котировките бяха в рамките между 4.20 и 4.231 лв. за един брой. По този начин и двете гранични цени на книжата на БАКБ останаха най-ниските, които са плащани през тази година за акциите на дружеството. А според борсовите играчи банката на Цветелина Бориславова губи в края на септември десетина милиона лева от пазарната си оценка и струва само 104.37 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във