Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кредитните разходи на Гърция са рекордно ниски

Доходността на десетгодишните гръцки облигации падна под 1% на 12 февруари и се задържа 0.9% ден по-късно, което се случва за първи път в историята на търговията им. Сривът на кредитните разходи е драматичен обрат спрямо най-критичния период на дълговата криза в еврозоната когато възвръщаемостта на гръцките книжа надхвърли 30% и на практика отстрани страната от капиталовите пазари. 

Кредитните разходи на Гърция паднаха до рекордно ниски стойности през година в резултат на повишения интерес на инвеститорите към дълга с положителна доходност. В условията на оживено търсене Атина продаде през януари 15-годишни облигации - най-дългосрочната емисия след поредицата от три спасителни програми и преструктуриране на задълженията на страната преди осем години.

Антоан Буве - старши лихвен стратег на холандската "Ай Ен Джи банк", посочва, че "огромна вълна от пари преследва положителната доходност". Още повече, инвеститорите се обзалагат, че Европейската централна банка ще се придържа към политиката на минусови лихви за продължителен период от време, което ще облагодетелства пазари като Гърция и Италия, които предлагат "премия" над възвръщаемостта на най-сигурните облигации на еврозоната. 

В гръцкия случай "допълнителна екстра" е солидният растеж на страната в момент когато по-голямата част от блока на еврото се забавя. Изборът на ориентираното в полза на бизнеса правителство на премиера Кириакос Мицотакис през 2019-а пък повиши още доверието. Въпреки дълговото бреме на Гърция от над 180% от БВП, по-голямата част от дължимите пари са дългосрочни нисколихвени заеми, за чието обслужване през тази година Атина има достатъчно средства. 

Международната рейтингова агенция "Фитч рейтингс" повиши през януари кредитната оценка на южната ни съседка до "ВВ" - две степени под инвестиционната група. Така гръцкият дълг ще отговаря на критериите за включване в глобалните облигационни индекси и за покупка от Европейската централна банка по програмата й за парични стимули.

По оценка на Марк Даудинг - главен инвестиционен директор на BlueBay Asset Management, положителната тенденция за бъдещи повишения на рейтинга ще продължи, като първата инвестиционна оценка се очаква до края на 2020-а. Даудинг очаква също доходността на гръцките облигации да продължи да се понижава, защото инвеститорите ще търсят активно алтернативи на отрицателната възвръщаемост, която предлагат книжата на Германия и Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във