Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Креди Сюис" пренасочва клиенти към "БНП Париба"

"Креди Сюис груп" ще посъветва клиентите на хеджинговия си фонд да се прехвърлят във френската "БНП Париба" - резултат от решението на швейцарската банка да се оттегли от този бизнес.

Постигнатото съгласие за прехода бе обявено официално на 8 ноември и е част от процеса за прекратяване на дейността на първичния банков брокер, който загуби милиарди след колапса на Archegos Capital Management - фамилният офис, управлявал персоналните активи на американския инвеститор Бил Хуанг. Прехвърлянето на капитал от това поделение към по-устойчивият бизнес за управление на лични състояния на "Креди Сюис" е в основата на новия стратегически план на групата, огласен през миналата седмица. Той е част от усилията на банковия председател Антонио Хорта-Осорио да остави в миналото един от най-турбулентните периоди в най-новата история на кредитора. 

"БНП Париба" вече е по средата на преговорите за покупка на първичния брокерски бизнес на "Дойче банк", което е част от обявената през 2019-а стратегия на германската институция да излезе от този бизнес. Тази сделка обаче е по-обхватна, защото включва прехвърлянето на активи и на служители, а не просто съвети към клиентите да се пренасочат към френския кредитор. Германският трансфер трябва да приключи до края на годината.

В случая с "Креди Сюис" швейцарците са подписали препоръчително споразумение да "подкрепят потребителите на Първични услуги и клиринг на деривативи при избора на алтернативни доставчици на подобни услуги". Официалното изявление не дава повече подробности по въпроса. 

Основните цели на поделенията за брокерски услуги на първичния пазар в инвестиционните банки е да генерират печалби и да създават връзки с богати мениджъри на хеджингови фондове. Те по правило имат принос за около една трета от печалбите от търговия на акции на Уолстрийт и през миналата година са генерирали почти 15 млрд. долара, по данни на фирмата за изследване на бранша Coalition Greenwich. Бизнесът обаче изисква значителни капиталови буфери срещу потенциални загуби от отпуснатите кредити и за инвестиции в съвременни технологии. 

По оценка на експерти, споразумението е деликатен танц на "Креди Сюис" в опитите й да се оттегли от бизнеса, насърчавайки клиентите си да разчитат на конкуренти за заемането на пари и на на ценни книжа като същевремено се опитва да остане играч при покупката и продажбата на акции и финансови производни. Много потребители на услугите на швейцарската група вече търсят нови източници на заемни средства след като "Креди Сюис" оряза почти наполовина размера на баланса на звеното през последните шест месеца, сочат сметки на агенция "Блумбърг".     

"Креди Сюис" е една от малкото интернационални банки, която се опитваше да се конкурира с най-едрите акули от Уолстрийт на пазара на първични брокерски услуги. Те ще продължат да печелят пазарен дял от оттеглянето на по-дребните съперници. През 2020-а трите водещи американски играчи от бизнеса - "Голдмън Сакс груп", "Моргън Стенли" и "Джей Пи Моргън Чейз" са владеели почти 50% от първичния пазар на брокерски услуги, следвани от "Креди Сюис" с около 7.5 процента.  

"БНП Париба" е генерирала 2.29 млрд. евро от търговия на ценни книжа и от първичното си брокерско поделение през първите девет месеца на 2021-а. Този резултат я нарежда сред водещите европейски банки, но далеч след трите американски гиганти от бранша ("Голдмън Сакс груп", "Джей Пи Моргън Чейз" и "Моргън Стенли"), всеки от които е спечелил по над 8 млрд. долара от тази дейност през същия период.

Референтното споразумение на французите с "Креди Сюис" ще подкрепи усилията на "БНП Париба" да надхвърли прогнозираните за идната година печалби от 3.6 млрд. долара, посочват анализатори на бранша.

"БНП" има сериозна печеливша практика да придобива на сметка активи по време на кризи. Френският кредитор купи първичния брокерски бизнес на "Бенк ъф Америка" през юни 2008-а - в разгара на кредитния спазъм от финансовата криза - сделка, от която получи над 500 клиенти и 300 служители. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във