Банкеръ Daily

Пари и пазари

Крал долар внася светлина в европейските борсови индекси

Тазгодишният възход на американската валута до почти 17-месечен максимум къв еврото насочи инвеститорите в акции да търсят компании, които ще се облагодетелстват от тази тенденция. Още повече, валутни анализатори прогнозират нови висоти за зелените пари, като "Моргън Стенли" вещае еврото да падне до 1.10 щ. долара. Което ще означава тлъсти печалби за най-едрите европейски износители и по-високи цени на фирмените им книжа. 

Появата на варианта "Омикрон" на COVID-19 със сигурност е отказал някои инвеститори от рискови активи, но тезата, че доларовата сила устройва чудесно множество европейски компании остава в сила. Членовете на пан-европейския индекс STOXX Europe 600 са заработили средно над 50% от приходите си от чужбина и Съединените щати са един от най-големите им пазари.

Стратези на "Голдмън Сакс груп" пресмятат, че всеки 10% спад на еврото добавят по 2.5% към ръста на годишните доходи на индекса, в който "членуват" 600 фирми с голяма, средна и малка пазарна капитализация от 17 европейски държави: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. Според доста техни колеги пък сега е моментът да се подберат дружествата, чиито печалби в по-голямата си част са в щатски долари.

Експерти посочват, че силата на американските пари помага на акциите на европейски компании като производителя на самолети "Еърбъс", на швейцарската фармацевтична група "Рош холдинг" и на регистрираната в Амстердам мултинационална автомобилна корпорация "Стелантис". За "Еърбъс", например, който продава самолетите си в долари и осчетоводява печалбите си в евро, всеки цент промяна на валутния курс евро/долар оказва влияние в размер на 130 млн. евро върху годишните му печалби, пресмята агенция "Блумбърг" след анализ на баланса на конгломерата. 

Френската "Сосиете женерал" препоръчва производителите на луксозни стоки и очава STOXX Europe 600 да продължи възхода си и през 2022-а. Френските банкери предвиждат, че рекордните спестявания на домакинствата и по-слабото евро ще насърчат по-големите разходи за по-скъпи стоки. А това означава, че акциите на дистрибутора на луксозни спирти напитки "Реми Коантро" и на италианският производител на суперколи "Ферари" ще продължат да поскъпват. Книжата и на двете компании надхвърлиха печалбите на STOXX Europe 600 през тази година, с ръст съответно от 32% и 22% срещу 15.97% за пан-европейския базов индекс. 

По оценка на "БНП Париба", компаниите от сферата на строителните материали биха могли да спечелят от растящите жилищни цени в САЩ. Защото има огромна нужда да се попълнят запасите, които ще помогнат за задоволяване на търсенето на производителите и ще подкрепят силното потребление на строителния бранш.  

За по-дребните фирми без излаз на задгранични пазари обаче слабото евро е мощен насрещен вятър в условията на слабо възстановяване на европейското стопанство. Анализаторите не са убедени, че солидните печалби на износителите ще успеят да обърнат хроничното изоставане на STOXX Europe 600 от американските базови индекси. 

По оценка на експерти на "Саксо банк", "структурният пробем на европейските акции е, че възвръщаемостта на капитала е по-ниска отколкото на щатските компании", поради което "Европа ще продължи да изостава от САЩ, независимо от стойността на долара".

Facebook logo
Бъдете с нас и във