Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кражбите на криптовалути нарастват със 150% до 4.4 млрд. долара

Кражбата на криптовалути е скочила през 2019 г. в сравнение с миналата година, като повече пари текат през дигиталните борси, показва нов доклад, цитиран от "Ройтерс". Според документа нарастват и размерите на задигнатите "монети"

Загубите от злоупотреби са достигнали 4.4 млрд. долара за деветте месеца на 2019 г., което е ръст от 150% спрямо същия период на миналата година.

Криптовалутите привличат все по-интензивен регулаторен контрол по целия свят, тъй като разработчиците и участниците на пазара се стремят да прокарат този клас активи в основния борсов поток.

Въпреки това през тази година са отчетени две мащабни кражби на дигитални монети. 

При едната от измамите потребителите и клиентите губят 2.9 милиарда долара от предполагаема понци схема - PlusToken, включваща обмен на криптовалути.

Другата значима измама тази година беше за 195 милиона долара, които клиентите загубиха от канадската криптоборса QuadrigaCX.

В доклада се съобщава също така, че през третото тримесечие секторът на дигитални валути е отчел кражби и измами за едва 15,5 млн. долара, което е най-ниското ниво от две години насам.

65% от 120-те най-големи глобални борси за криптовалути имат слаби изисквания за познаване на клиентите (KYC).

"Без съмнение това ще има последици, тъй като регулаторните органи се стремят да споделят информацията за KYC в световен мащаб", казват авторите на доклада - CipherTrace.

Facebook logo
Бъдете с нас и във