Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кошмарът на Уолстрийт: икономиката е достигнала върховия си потенциал

Инвестиционните стратегии започват да отчитат нов песимистичен сценарий: икономиката вече е достигнала върховата си скорост на подем. Първите тревожни сигнали идват от агресивното разпространение на вариант делта на COVID-19 и от започналите дискусии на паричните стратези на централните банки за затягане на монетарната политика, за да бъде поставена под контрол инфлацията. Всичко това засилва опасенията, че финансовите пазари са станали прекалено оптимистични. 

Промяната в нагласите стана видна още в началото на седмицата при ред класове активи. Индексът S&P 500 загуби 1.59% от пазарната си оценка на 19 юли и приключи борсовата си сесия с котировка 4258.49 пункта, а фирмите с малка пазарна капитализация също понесоха сериозен удар. Европейските индекси паднаха с над 2.5%, като най-тежко са засегнати акциите на банките и на финансовите фирми, на енергийните компании и на туроператорите. Печеливши от обрата са държавните облигации, чието засилено търсене понижи рязко доходността. Американският десетгодишен дълг приключи търговията си на 19 юли с едва 1.20% годишна възвръщаемост, а аналогичните по срочност германски базови книжа - с минус 0.40 процента. 

Анализатори обясняват, че в дъното на тези промени лежат засилващите се тревоги, че икономическият възход е изчерпал потенциала си, което принуждава търговците да редуцират вложенията си в рискови активи въпреки призрака на инфлацията. 

Инвеститорите първоначално бяха въодушевени от перспективите за мощен икономически подем в световен мащаб, подкрепян от лесните пари и от активните имунизационни кампании. Комбинацията от ценови натиск и от растящия брой инфектирани обаче увеличи риска растежът да се окаже по-слаб от прогнозите. А глобалните борсови индекси, достигнали най-високите в историята равнища, показват, че няма място за грешки. 

В съзнанието на мнозинството пазарни играчи тези движения представляват оттегляне от "пренаселени" пазарни области каквито са книжата на следващите икономическия цикъл компании. Други пък отдават обрата на обичайните колебания, които са характерни за отчетните периоди и нисколиквидния летен пазар.

Или, както обобщава Антонио Кавареро - шеф на отдела за инвестиции на "Дженерали иншуърънс асет мениджмънт" - "въпреки че макроикономическата среда подкрепя като цяло акциите, цените, сезонните трендове и изградените позиции създават условия за ценови корекции и за по-резки пазарни колебания".

Не липсват и стратези, които съветват клиентите си да използват временната борсова слабост, за да си купят акции. Те се мотивират с възстановяването на фирмените доходи и печалби, със силното първо полугодие на борсовите индекси и с очакванията за солидни корпоративни постъпления.

За Рушир Шарма - ръководител на звеното за развиващи се пазари и главен глобален стратег на "Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт" - все още са налице сериозни опасения, че очакванията за растеж са прекалено високи. Сред ключовите рискове той посочва драконовския контрол на Китай върху технологичния сектор и все още непроменените нагласи на американските потребители да пестят повече отколкото харчат.  

Дордж Саравелос - шеф на европейската валутна стратегия на "Дойче банк" - пък изтъква забавените темпове на ваксинация, особено в САЩ, които понижават доверието на пазарните играчи, докато растящите цени ограничават потреблението в много икономики. "Това е част от по-широките следпандемични поражения и е противоположно на очакванията при една наистина инфлационна среда, което показва, че глобалното стопанство има много нисък таван на ускорение", заключава Саравелос. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във