Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Кошмари за бизнеса, докато се състави кабинет

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

За търгуващите с български акции последната седмица на март бе сравнително спокойна. Само преди няколко дни такъв резултат изглеждаше като добро пожелание. Неизвестността, която криеха предсрочните парламентарни избори, остана в историята, макар че резултатите от вота така и не гарантират на сто процента безпроблемно съставяне на правителство. Все пак рискът от рязка смяна на посоките (и политически, и икономически) засега изглежда елиминиран - болшинството български граждани избраха "още от същото".

Разбира се, очертаващата се коалиция не гарантира спокойствие и светли хоризонти за бизнеса, още по-малко за инвеститорите на "БФБ-София". Те посрещнаха изборните резултати доста сдържано. Но очакват стартът на същинските пазарлъци за нов кабинет и парламентарно мнозинство да направи търговията по-емоционална.

Повечето борсови индекси у нас останаха близо до последните си многогодишни върхове през седмицата. Около час след старта на борсовата сесия в четвъртък BGBX40 и BGTR30 отчитат минимален седмичен спад в рамките на 0.2-0.3 на сто. Най-старият ни борсов индикатор - SOFIX, регистрира понижение от 0.7% за последните по-малко от четири дни, докато индексът на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се опитва да бъде над всички със своите 503.10 пункта - около 0.2 на сто по-високо спрямо края на предишната седмица.

В основата на доброто представяне на BGREIT бяха книжата на "Актив пропъртис" АДСИЦ, които поскъпнаха с над 7% в рамките на седмица, достигайки единична цена от 4.94 лв. за акция. Останалите дружества в сектора отчитаха минимални изменения през този период. Единствено акциите на "Адванс терафонд" АДСИЦ можеха да се похвалят не само със стабилност, но и със сравнително добро търсене.

Извън сектора на недвижимите имоти най-активно продължиха да се търгуват акциите на "Химимпорт" (1.53-1.54 лв.), на "Софарма" (3.90-3.93 лв.) и на "Монбат" (10.80-10.85 лв.). Въпреки традиционно ликвидната търговия с неговите акции то отчете един от най-големите спадове сред компаниите, влизащи в състава на SOFIX. По време на борсовата сесия в сряда неголямото им предлагане - около три хиляди акции, успя да свали цената от 11.20 лв. до 10.30 лв. за акция в рамките на няколко минути. Подобна липса на активни поръчки "купува" по тази позиция е рядкост. Заслужава внимание и фактът, че малко над хиляда акции се оказаха достатъчни, за да предизвикат спад в цената с повече от десет процента. Възможността от промяната и от такъв порядък задейства един от автоматичните "прекъсвачи", вградени в търговската система XETRA, а именно двеминутно спиране на непрекъснатата търговия с тези акции и инициирането на аукцион за останалото количество книжа, предлагани от продавача. След краткотрайното сътресение цената на "Монбат" успя да върне част от изгубените позиции, но поне засега остава под нивото от 11 лв. и далеч от достигнатия годишен връх от 11.60 лв. за акция.

С нетолкова символични обеми на търговия, а и с по-малък спад се отличиха акциите на "Първа инвестиционна банка" АД. Цената на трезора слезе за кратко до 4.75 лв. (по време на сесията в сряда).

Сред слабо представящите се компоненти на SOFIX се нареди и "Неохим". Акциите му отново бяха подложени на натиск през седмицата. Очевидното обяснение за това е подготвяното (и вече почти сигурно) увеличение на цената на природния газ с 30% от първи април. Този въглеводород е основна суровина за торовия комбинат и за никого не трябва да е изненада, че инвеститорите вече са склонни за продават участието си в компанията срещу 67-68 лв. за акция - чувствително по-евтино, отколкото нормалните доскоро 71-72 лева.

И накрая, със съзнателното намерение да прозвучи като некролог, бих искал да отбележа преждевременния край на една многообещаваща борсова "кариера" - през седмицата ни напусна една от най-перспективните български  компании - "Биовет" АД. След отправено търгово предложение от страна на мажоритарния му собственик дружеството от Пещера, чиято продукция се продава в цял свят, напусна отбора на публичните компании и с неговите акции вече не могат да се сключват сделки на "БФБ-София". Амин.

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във