Банкеръ Daily

Пари и пазари

Корпоративна Европа ще се рефинансира на солени цени

Европейските компании, които трябва да рефинансират корпоративните си облигации, ще трябва да бръкнат дълбоко в касичките си. Разликата между разходите им, ако продават дългови книжа в момента, и за купоните по съществуващия дълг се е раздула до 250 базови пункта - най-високият диференциал откакто през 1998-а агенция "Блумбърг" започва да изчислява индекса на деноминираните в евро облигации с инвестиционен рейтинг. С други думи, фирмите ще трябва да плащат допълнително по 2.5 млн. евро за всеки 100 млн. евро дълг, който вземат. Това е сериозен удар за пазара, който през последните почти десет години харчеше доста скромни суми за рефинансиране на задълженията си.

В началото на 2022-а новите облигации бяха с около 90 базови пункта по-евтини отколкото дълга в обръщение. А "височината" на тазгодишния скок е нещо невиждано за пазара досега: той е 339 базови пункта от 1 януари до края на миналата седмица - далеч над последния рекорд от 100 точки, поставен през 1999-а, по данни от индекса. И, като се вземе предвид, че Европейската централна банка и световните й партньори едва са влезли в сериозна битка с инфлацията, ръстът на разходите за обслужване на задълженията ще продължи. 

По-голяма част от "членовете" на индекса са корпоративни облигации, емитирани от фирми от еврозоната, но едва малко под 10% са британски. Негативните нагласи към програмата на новия британски кабинет за данъчни редукции, които потопиха паунда до най-ниската котировка в историята на валутата, повишава кредитния риск на деноминираните в евро корпоративни дългови книжа. Анализатори прогнозират, че това ще увеличи фалитите от сегашните най-ниски в историята равнища над средната им стойност в дългосрочен план и ще докара сериозни главоболия на компаниите, които те изобщо не са планирани. При това в условията на продължаващи сривове на продоволствените вериги, растящи цени и стопанства, навлизащи в рецесия. И, като капак, бушуваща енергийна криза, подгрявана от войната на Русия в Украйна, която внася допълнителна несигурност заради намеренията на президента Владимир Путин да качи разходите за отбрана. 

Над една четвърт от следените от индекса на "Блумбърг" 750 облигации в евро с високорискова (junk) оценка се търгуват на далеч по-ниски нива от едва две в края на 2021-а. Стратези на холандската "Ай Ен Джи банк" очакват годишното съотношение на фалитите в Европа да се качи до около 5.6% от общия брой емитирани дългови книжа от малко под 2% в момента.

Дори компаниите, които все пак решат да рефинансират облигациите си, ще се сблъскат с пазарни играчи с ясни предпочитания към колкото е възможно по-сигурни кредити, което ще изисква и допълнителни разходи. От общо 138 синдикирани облигационни транша, продадени в Европа от 1 до 23 септември, 96% са били с инвестиционен рейтинг. А средната стойност на платените комисионни за осъществяване на сделките са били около 12 базови пункта или грубо три четвърти над премията, платена по същото време на 2021-а, сочат данни, събрани от "Блумбърг".

Влошаващите се фундаментални показатели пък би трябвало на теория да разширят маржовете и да вкарат още по-голяма слабост и по-високи колебания на кредитните пазари в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във