Банкеръ Daily

Пари и пазари

Коронавирусът засегна и технологичните компании

Apple, Amazon, Google и други големи технологични компании ограничиха пътуванията на служителите си до и от Китай заради нарастващите опасения около разпространението на коронавируса, съобщава Business Insider.

По последни данни броят на починалите от новия коронавирус достига 170 души, а над 1700 нови случая на заразени са установени в страната, съобщават от китайското правителство. Епидемията се е разпространила в поне 18 страни, което подтиква много повече страни да предупреждават гражданите си за опасностите от пътуване до Китай.

Предприятията със значително присъствие в Китай следват примера на правителството, като ограничават или забраняват пътуванията на служителите си към и от страната като предпазна мярка.

Сред големите технологични компании, ограничили пътуванията на служителите си към Китай са гигантите Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft.

Amazon

"Ние отдаваме огромнo значение на случващото се и се съсредоточаваме върху благополучието и безопасността на нашите служители. Amazon ограничава служебните си пътувания до и от Китай до по-нататъшно уведомление от ръководството и насърчава служителите си да следват указанията за здраве и безопасност, предоставени от международните здравни агенции", заяви говорител на Amazon пред Business Insider.

От компанията обаче заявиха, че одобряват някои изключения - за много важни бизнес пътувания. Тя предлага на служителите си, намиращи се в засегнатите райони на Китай, да работят от вкъщи за период от две седмици. След това те ще трябва да преминат медицински прегледи, преди да се върнат на работа.

Apple

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза на анализаторите по време представянето на резултатите на компанията за последното тримесечие на 2019 година, че тя също е ограничила пътуванията на служителите си до Китай, като се правят изключения за "критични ситуации". "Взимаме допълнителни предпазни мерки и често и дълбоко почистваме магазините си, както и осъществяваме проверка на температурата за служителите", каза още Кук.

Компанията също така е затворила поне три магазина в Китай заради коронавируса.

Facebook

Oт Facebookс са потвърдили, че гигантът е спрял всички "несъществени пътувания" до Китай на служителите си. Работниците в Китай също така са били насочени да работят от вкъщи, според информация на Bloomberg.

Компанията е помолила служителите си, които наскоро са пътували до Китай, да работят от вкъщи за известен период от време, за да се установи дали няма да покажат симптоми на вируса. "От предпазливост предприехме стъпки за защита на здравето и безопасността на нашите служители", се казва в съобщение на компанията.

Google

Google временно спря бизнес пътуванията до континентален Китай и затвори магазините си в засегнатите зони, съобщава The ​​Verge. От компанията са посочили, че ще поддържат затворени офисите си в съответствие с правителствените указания. Спирането включва всички офиси в континентален Китай, Хонконг и Тайван.

Google също призова служителите си да работят от вкъщи за период от две седмици, като посочи те да се съсредоточат върху продажбите за рекламния бизнес на компанията.

Microsoft

Microsoft също потвърди, че компанията прилага извънредни мерки. "Въз основа на оценката на риска, съобщена от световните здравни власти, ние посъветвахме служителите си в Китай да работят от дома си или да отменят всички несъществени бизнес пътувания", заяви говорител на Microsoft пред Forbes.

Според съобщенията, за последните десет дни, коронавирусът е изтрил близо 1.5 трлн. долара от стойността на фондовите борси по света, предизвиквайки сериозно безпокойство сред трейдърите, съобщава Bloomberg. Според експерти, епидемията най-вероятно ще се насочи към големите активи, като суровините ще са най-силно засегнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във