Банкеръ Daily

Пари и пазари

Коронавирусът сви с до 10% офертната цена за жилищата

Средната цена на жилищата в София, на която са се продавали, за периода на извънредното положение е 90 000 евро. Това сочи анализ на АДРЕС недвижими имоти за времето от 13 март до 13 май. По данни на компанията, 10% е отстъпката, която най-често е била договаряна при реализацията на сделките в този период.

Малко над една трета от покупките за периода на извънредното положение са реализирани с до 10% по-ниска от офертната цена. Основен катализатор на това са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите. Те проактивно търсят начин да сключат сделка, докато немалък дял от продавачите оттеглят офертите си в очакване старите ценови нива да се завърнат. "Това обаче най-вероятно няма да се случи. Не знаем какво да очакваме след шест месеца, затова хората, които искат да продават, могат да загубят от отлагането", казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

По думите ѝ, спадът в цените в сегашната ситуация е неминуем, но колко и кога ще се разгърне той на този етап не може да се прогнозира.

Прогнозите за спад на цените се движат в много големи амплитуди. "Това се дължи на факта, че поведението на участниците се напасва бавно във времето, наблюдава се изчакване и "опипване на почвата". Но понижението в цените ще бъде факт - за периода на извънредно положение отливът на купувачите е с 50%", отбелязва Тенекеджиева.

Според нея, предстои период на плавно възстановяване на активността на пазара. Сделки в краткосрочен план ще има, като те ще се сключват главно между инициативните купувачи и по-гъвкавите продавачи. Банките също са фактор на пазара, който допълнително ще подпомогне адаптацията на участниците.

Макар и по-консервативни, банките продължават да кредитират покупката на жилище. "Може да се каже, че отпускането на заеми за бизнес имоти се затрудни, но хората, които искат да се сдобият с жилищен имот, могат да разчитат на финансовите институции. При отпускането на кредит значение имат основно секторът, в който работи купувачът, както и качеството на имота", обяснява ситуацията Тенекеджиева.

В брой са платени малко над една трета от сключените сделки за периода, а с кредит, който е покрил между 80 и 100% стойността на имота  - 11% от покупко-продажбите. Други 20% от клиентите на АДРЕС са използвали банково финансиране, но то е покрило между 50% и 80% от сумата по сделката.

Спекулантите по всяка вероятност ще се завърнат на пазара, посочват още от АДРЕС. Купувачите, които се стремят да извлекат полза от сегашната ситуация, са главно във високия ценови сегмент. Те знаят, че продавачите на скъпи имоти обикновено имат собствен бизнес, за който има голяма вероятност в момента да е в затруднено положение. Затова и тези хора са по-склонни да се освободят от имота си и да пристъпят към активна продажба, при това с компромис в цената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във