Банкеръ Daily

Пари и пазари

Коронавирусът ще тежи на пазарите през цялата година, ако пикът му е есента

Николай Василев

Ако коронавирусът развие пика си през есента, сянката му ще тежи на фондовите пазари през цялата 2020 г., заяви Николай Василев, управляващ партньор в "Експат Капитал" и бивш министър на транспорта по Bloomberg TV.

По думите на експерта в момента европейските политици са изправени пред тежка дилема. Според него изборът им се свежда между две негативни възможности - ако никой нищо не прави, епидемията ще дойде с по-страшна сила, лидерите ще бъдат обвинени в бездействие, а рецесията пак ще настъпи. А ако сега се наложат превантивни мерки, и без да има нито един разболял се или загинал в някой град, пак ще има рецесия.

Василев потвърди, че моментната ситуация около коронавируса прилича на положението "цугцванг" в шаха - когато всеки нов ход води до влошаване на ситуацията. Гостът обясни, че ако никой не затвори границите и цяла Европа пламне, ще бъде лошо. Същото ще бъде и ако Европа затвори границите и изпадне в дълбока криза без голям медицински проблем.

От позицията си на бивш министър на транспорта Василев отбеляза, че именно този сектор ще бъде пряко и най-много засегнат от разпространението на заразата. От друга страна, той посочи, че назад във времето капиталовите пазари са отчитали периодично спад с по 30% и по други причини.

Икономистът спомена, че е възможно в момента да се задава "перфектната буря" на фондовите борси. "Краткосрочният проблем води до една по-трайна рецесия, от която излизане ще има само ако има решение на медицинския проблем", посочи той.

По повод днешното заседание на Европейската централна банка той подчерта, че трябва да се намалят лихвите и да се осигури допълнителна ликвидност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във