Банкеръ Daily

Пари и пазари

Коронавирусът може да унищожи до 25 милиона работни места

Коронавирусът може да предизвика глобална икономическа криза, унищожавайки до 25 милиона работни места по целия свят, ако правителствата не предприемат бързи действия, за да защитят работниците от въздействието на пандемията, съобщиха от Международната организация на труда (МОТ).

"Ако обаче видим глобален координиран политически отговор, както се случи по време на световната финансова криза 2008-2009, тогава въздействието върху глобалната безработица може да бъде значително по-малко", казаха от МОТ.

Организацията призова за спешни, мащабни и координирани мерки за защита на служителите на работните им места, стимулиране на икономиката и подпомагане на доходите.

Според международната институция трябва да бъде разширена социалната защита, да се подпомагане запазването на заетостта чрез краткосрочно полагане на труд или платен отпуск, както и финансови и данъчни облекчения, включително за микро, малки и средни предприятия.

Въз основа на различни сценарии за въздействието на пандемията върху глобалния икономически растеж, МОТ изчисли, че безработицата в световен мащаб ще нарасне между 5,3 милиона (сценарий при по-ниска степен на зараза) и 24,7 милиона (при "висок" сценарий). За сравнение глобалната финансова криза от 2008-2009 г. увеличи глобалната безработица с 22 милиона, съобщава "Ройтерс".

"Това вече не е само глобална криза в здравеопазването, тя е голяма икономическа криза и криза на пазара на труда, която оказва огромно влияние върху хората", каза генералният директор на МОТ Гай Райдър. "През 2008 г. светът представи единен фронт за справяне с последиците от световната финансова криза и най-лошото беше предотвратено. Сега имаме нужда от точно такъв тип лидерство и решимост“, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във