Банкеръ Daily

Пари и пазари

Коронавирусът е поощрил вложенията в чуждестранните инвестиционни фондове

Инвеститорите не спират да се оглеждат за алтернативи за влагане на свободните си пари. Договорните или взаимните фондове са една от възможностите за тях и начин на управление на спестяванията. С малки суми всеки получава възможност да участва във вложения в цял свят.

Тези колективни схеми акумулират парични средства предимно от дребните, непрофесионални инвеститори, като ги влагат в цялата гама от финансови инструменти. А освен това рискът се намалява и чрез създаването на диверсифициран портфейл от различни активи.

Към края на юни активите, които управляват българските и чуждестранните инвестиционни фондове с дейност в България, възлизат общо на 4.676 млрд. лева, показват данните от Българската народна банка. А това означава, че размерът им се увеличава с 5% (или  221.2 млн. лева) на годишна база и с 19.3% (или 756,3 млн. лева) спрямо първото тримесечие на тази година.

Броят на чуждестранните инвестиционни фондове на българския пазар е много по-голям. Статистиката в БНБ показва, че към края на юни те са 1077. Броят им расте с осем спрямо края на март, като това означава, че са акумулирани и по-големи парични суми. Между април и юни привлечените от тях активи са на стойност 3.3031 млрд. лева. А тази сума расте с около 713 млн. лева спрямо март тази година. Изчисленията показва още, че в сравнение с края на юни 2019 г. тези суми в чуждестранните инвестиционни фондове също са по-големи - със 194 млн. лева.

Отново привлечените от сектор "Застрахователни компании и пенсионни фондове" парични средства към края на първото шестмесечие имат най-голям дял в активите на чуждестранните инвестиционни фондове. При това тези суми се увеличават - с 619.5 млн. лева (+38.55%) до 2.226 млрд. лева спрямо март тази година. Повече са и спрямо юни 2019-а. 

Домакинствата и нетърговски организации, обслужващи домакинства, преоткриват инвестиционните фондове като възможност за вложения на фона на ниските лихви по банковите депозити, например. Или като още едно място за диверсифициране на спестяванията. Това явно е причината за ръста на средствата от този сектор - с 56.30 млн. лева до 579.5 млн. лева към края на юни спрямо март тази година. В сравнение с първите шест месеца на 2019 г. вложенията в чуждестранните инвестиционни фондове са още по-големи.

 

Българските договорни фондове управляват 1.64 млрд. лева

По данни на БНБ към края на юни тази година активите на българските инвестиционни фондове са достигнали до 1.64 млрд. лева, като спрямо същия месец на миналата година те са се увеличили с 27.4 млн. лева. В сравнение с март тази година тези суми са нараснали с 43.1 млн. лева.

И към края на второ тримесечие най-големи са активите на фондовете, които инвестират в акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във