Банкеръ Daily

Пари и пазари

Коронакризата може да струва на света 8,8 трилиона долара

Пандемията от коронавирус нанесе огромен удар върху световната икономика. Икономистите бавно започват да натрупват щетите и да изчисляват колко всъщност ще струва на света COVID-19. Азиатската банка за развитие оценява "сметката" на 8,8 трилиона долара, пише чешкият информационен сайт idnes.cz.

"Този ​​нов анализ предоставя широк поглед върху значението на влиянието на коронавируса върху световната икономика", каза главният икономист на Азиатската банка Ясуюки Саваду пред BBC. Той посочи, че е важно правителствата по целия свят да се намесят в борбата срещу последиците от пандемията.

Ако мерките за защита срещу разпространението на вируса продължат три месеца, "сметката" за пандемията щеше да бъде много по-ниска - около 2 трилиона долара, според Deutsche Welle. При 6-месечен пандемичен сценарий прогнозите са 8,8 трилиона долара.

Според Саваду очакваното въздействие на пандемията може да бъде подценено. По думите му анализът не включва например проблеми, които могат да бъдат причинени в образованието поради текущия неуспех в преподаването. Банката също така заявява, че е важно да не се пренебрегва възможността за мащабна и изключително тежка финансова криза. 

Важно е също как ще изглеждат отделните пазари на труда. В САЩ например почти една четвърт от хората в трудоспособна възраст вече получават обезщетения за безработица - увеличение с три милиона само през последната седмица. Около една пета от американците загубиха работата си заради COVID-19.

Китайската икономика също беше силно засегната. Според съобщенията местният БВП ще нарасне само с около 2%. Това е така поне от 90-те години. Освен това развиващите се страни, които често са част от веригата за доставки на китайски фабрики, също ще имат проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във