Банкеръ Daily

Пари и пазари

"КОРАДО-България" ще изкупи част от акциите си и ще ги разпредели като бонус

Резултатите на "КОРАДО-България" за първите шест месеца на тази година са най-добрите в историята на компанията

Приходите на производителя на стоманени радиатори "КОРАДО-България" АД, част от чешката група "КОРАДО Груп", нараснаха с 2% до 21.23 млн. лева спрямо същия период на миналата година. Това става ясно от финансовите му резултати за първата половина на годината. От компанията коментираха, че това са най-добрите резултати за първо полугодие в нейната история.

От началото на годината предприятието в Стражица е продало 259 хиляди броя радиатори при 251 хиляди за периода между януари и юни 2018 година, което представлява ръст от 3 на сто. Печалбата на фирмата остава на стабилно ниво - 3.218 млн. лева спрямо 3.213 млн. лева в края на юни преди година в условията на високи цени на суровините и динамично развиващ се пазар през последните години, отбелязват мениджърите в доклада си.

Доказателство за непрекъснатите сътресения на пазар например, е последното съобщение за затварянето на водещия доставчик в Европа на панелни  радиатори, базиран в Нюпорт, "поради увеличаването на цените на суровините и по-евтините вноси марки".

Финансовите отчети за първото полугодие са одобрени от одиторите (PwC), въпреки че това не се изисква по закон. "КОРАДО-България" е първата българска компания, която одобри разпределянето на 6-месечни междинни дивиденти. Размерът му, който ще бъде предложен за първото полугодие на 2018 г., е 1.317 млн. лв. или по 0.10 лв. на акция, реши Надзорният съвет на компанията на свое заседание, проведено на 25 юли тази година.

Решението на Надзорния съвет се очаква да бъде одобрено от общото събрание на акционерите, насрочено за 18 септември в град Стражица. Очаква се също така акционерите да одобрят проект за дялово участие на служителите (ESOP -Employee share ownership project). "КОРАДО-България" ще изкупи обратно част от акциите си и ще ги разпредели сред своите служители като бонус към стандартната им заплата.

Основните акционери в компанията са "КОРАДО Чехия" с дял от 82.56%, други няколко фирми държат 15.41%, а малки инвеститори са собственици на 2.03% от книжата с право на глас. Членът на управителния съвет Силвия Стефанов притежава 327 акции, а членът на Надзорния съвет има 900 броя. Останалите мениджъри нямат акции в дружеството, което управляват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във