Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОПМЕНСАТОРКИТЕ НЕ ВЪРВЯТ ПРИ ПРОДАЖБАТА НА АЛЕН МАК

Министерският съвет заби за пореден път нож в гърба на собствениците на компенсаторни инструменти. Кабинетът вкара в списъка за целева приватизация козметичния завод Ален мак и курорта Слънчев бряг. Освен за тях с пари ще се плаща за Свети Константин и Елена, ДЗИ, ММЦ Приморско и някои други, по-малки предприятия. Нуждата от реални пари за закърпване на платежния баланс отново се оказа по-важна от справедливото обезщетяване на собствениците на одържавени имоти. Така за пореден път става ясно, че волно или неволно се върви към преобразуването на компенсаторките в държавни ценни книжа, защото срещу издадените номинали не стои адекватно количество собственост.
Някои експерти изтълкуваха изключването на Ален мак от кръга на предприятията, за които може да се плаща с компенсаторки, като удар срещу мераците на тукашното РМД да участва в покупката на предприятието. Не е ясно дали това е така, тъй като още преди месец изпълнителният директор на завода Антонина Хекимова обяви, че сформираното от нейния екип работническо-мениджърско дружество ще плаща само в брой. На практика единствените потърпевши от решението на Министерския съвет са притежателите на компенсаторки. Причината е, че през есента или зимата, когато най-вероятно ще приключи приватизацията на козметичното предприятие, търсенето на записи ще е с около 10 млн. лв. по-малко. Тази сума в неплатежни инструменти се очакваше да издължи бъдещият купувач на завода. Сега пари от този порядък ще влязат в банковите сметки на Агенцията за приватизация.
Независимо от факта, че сделки за продажба на големи обекти през тази година все още няма, цените на компенсаторните записи поеха мощно нагоре. В четвъртък и петък единични прехвърляния ставаха дори по 26% от номиналната им стойност. Все пак котировките в момента са доста широки, като сделки се сключваха и срещу 23 процента. Брокерите прогнозират, че пазарът ще намери новите си нива към края на април. Като основна причина за поскъпването се сочи това, че на пазара излязоха предприятията, които имат да плащат на бюджета лихви по ЗУНК. Както се знае, последните промени в закона Лучников им дадоха право тази година да ги издължават с компенсаторки. Първите покупки на записи с такава цел бяха осъществени още преди две седмици.
Срещу това търсене стои доста неустойчиво предлагане на записи. Собствениците им се надяват на по-високи цени и се въздържат от продажби. И успяват - котировките на записите продължават да се покачват. Тази ситуация обаче едва ли ще продължи твърде дълго. Още към средата на годината тенденцията може да се обърне.
За сметка на книжата Лучников, компенсационните бонове поддържат твърда цена от около 18% от номиналната си стойност. Причината за все по-увеличаващия се марж между котировките на записите и селските бонове е, че с тях не могат да се издължават лихви по ЗУНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във