Банкеръ Daily

Пари и пазари

Консултант ще изготви стратегия за преструктуриране на "Спарки Елтос"

С оглед предстоящото преструктуриране на "Спарки Елтос" АД, Ловеч, е привлечен консултант, който ще изготви стратегия за финансово преструктуриране и стратегия за оперативно преструктуриране, съобщи Петър Бабурков, представител на изпълнителния директор на фабриката "Спарки Груп" АД. Той ще съдейства в процеса по преструктурирането, включително договаряне и сключване на споразумения с доставчици, банки и други кредитори, както и структуриране и осигуряване на ново финансиране.

Консултантът е "СЕРДИКА ФАЙНЕНШЪЛ СЪРВИСИС" ЕООД, регистрирано в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

През ноември миналата година "Спарки Елтос" АД и "Спарки" АД със съдействието на "Българска банка за развитие" АД постигнаха споразумение с основните банки кредитори за преструктуриране на задължения на тези дружества.

От писмото на държавната банка, представено в Комисията за финансов надзор и в "Българска фондова борса" АД, става ясно, че "водените успоредно преговори с потенциални инвеститори са в напреднала фаза, като очакваме те да доведат до положителен резултат за всички заинтересовани лица до края на годината."

През последните години "Спарки Елтос" пострада силно от кризата на международните пазари и от срива в строителния бранш, който се отрази на търсенето на произвежданите от фирмата електрически инструменти. Компанията изгради производствена линия за нова гама акумулаторни електроинструменти с литиево-йонни батерии с банков кредит за 10 млн. евро. Въпреки това тя не успя да се възползва от очерталите се благоприятни тенденции в бранша, които показваха, че пазарният дял на Li-ion безжичните инструменти нараства от 2010 г. насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във