Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОНКУРЕНЦИЯТА ПРИТИСКА СОФИЙСКАТА СТОКОВА БОРСА

Изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов обяви през седмицата резултатите от дейността й за миналата година. На нейния под са сключени 819 сделки на стойност 38.4 млн. лева. Това е с над 5 млн. лв. по-малко от предишния период. Причините са главно в растящата конкуренция на провинциалните борси - Пловдивската и Русенската.
Междувременно председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Георги Михнев лансира идеята за създаването на държавна агенция, която да регулира цените на определени групи хранителни стоки. Органът ще се намесва на пазара при резки промени в котировките на някои продукти. На практика става въпрос за търговско дружество, което обаче ще изпълнява и социални функции, поясни Михнев. Създаването му очевидно не е въпрос на близките месеци. За това е необходимо Народното събрание да приеме закон, а консултации с депутатите още не са правени.
Агенцията ще купува храни, когато цените им паднат под международните, и ще продава при манипулативни повишения. За осъществяването на такива операции обаче ще се наложи поддържането на запаси от продукция. Така агенцията донякъде ще дублира функциите си с тези на Държавния резерв, коментираха експерти. И сега при екстремни ситуации на пазара резервът деблокира част от запасите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във