Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОМПЕНСАТОРКИТЕ ОТНОВО ПОСКЪПНАХА

Компенсаторните инструменти отново изненадаха пазара. Търговията с тях през седмицата бе доста активна, почти всеки ден имаше изкупувания на цени до 59% от номинала. В сряда това ниво бе прескочено за кратко и новият максимум за деня се оформи на 60 процента. Купувачът бе един, а времето между неговите интервенции бе успешно използвано от редица спекулативни играчи. Причина за голямото търсене не беше решение за приватизацията на атрактивен държавен актив и едва ли ще стане известна на останалите инвеститори. Така или иначе, ако се съди по действията на купувача в петък, времето за акумулиране на необходимия му ресурс явно изтича. Точно един час и четиринадесет минути след началото на сесията търпението му се изчерпа и за секунди цялото предлагане на цени до 62% от номинала бе удовлетворено. Единствено жилищнокомпенсаторните записи останаха встрани от оживлението - вероятно заради традиционно слабата си ликвидност. Все пак търсенето им чувствително се повиши, като офертите купува бяха на нива над 59%, а сделка имаше и на цени над 60 стотинки за лев номинал.
Наред с повишената цена на двата най-търгувани компенсаторни инструмента (записи и бонове) ръст отчете и обемът им на търговия. Традиционно най-ликвидни бяха компенсационните бонове с дневни обороти около и над 500 хил. лв. по номинал.
Новини около приватизацията отново няма, като изключим някои предположения, че част от изискванията към България за влизане в ЕС засягат точно темата за държавната собственост и за приключване на реституционния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във