Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОМПЕНСАТОРКИТЕ МОГАТ ДА ПОЕМАТ НАДОЛУ

За съжаление на притежателите на компенсаторни инструменти през последните няколко дни не се случи почти нищо обнадеждаващо.
В дните преди Гергьовден цената на записи и бонове пое рязко надолу и това провокира известна паника у спекулантите и дребните притежатели на книжа. В резултат на това, още в началото на тази седмица пазарът тества подкрепата при ниво 60% от номинала. Ден по-късно опитът се оказа успешен. Пробивът дойде без особена промяна в обемите на търговия, като отново най-активно се разменяха поименните компенсационни бонове. За разлика от други периоди, компенсаторните записи леко повишиха своята ликвидност с изтъргувани до четвъртък близо 400 хил. лв. номинал.
През седмицата търговията и с трите вида реституционни книжа бе в диапазона 58.70-60% от номиналната им стойност. Ясна подкрепа обаче засега не може да бъде определена, независимо че купувачи на по-големи пакети все още се намират. Ако слабото търсене на книжа продължи през следващите дни, не е изключен опит за нов пробив в посока зоната между 56 и 57% от номинала, където да консолидира, преди да тества следващи дъна.
Това е песимистичен сценарий, естествено, но с оглед на политическите решения, от които зависи търговията с компенсаторки, едва ли скоро ще видим дългоочакваните приватизационни сделки. Цялата правителствена машина в момента се занимава единствено с PR, за да се хареса в Европа, и най-рано след доклада за напредъка на България можем да прогнозираме евентуални стъпки за окончателно решаване на проблема с реституцията.
Дори предстоящият 14-и Централизиран публичен търг, за съжаление, няма да се окаже достатъчен дразнител за търговията. Предложените предимно малки пакети от непублични дружества на висока цена трудно могат да изкушат някого.

Facebook logo
Бъдете с нас и във