Банкеръ Daily

Пари и пазари

Компаниите за бързи кредити преминават към нови бизнес модели

Компаниите, които отпускат бързите кредити, отчитат ръст на кредитирането през третото тримесечие, показва банковата статистика. Предварителните данни на БНБ показват, че в края на септември вземанията на компаниите, специализирани в кредитиране, са в размер на 2 млрд. 775 млн. лв. Увеличават се с 14,1% на годишна база и с 4,2% на тримесечна.

Бързите кредити вече не са толкова бързи. Старият модел на работа, успешен в период на криза, когато доходите са били по-ниски, а безработицата - по-голяма, са изчерпа. В момента доходите растат, имаме добра икономическа среда. Компаниите за бързи кредити преминават към нови бизнес модели. Това разкри Тихомир Тошев, кредитен консултант, управител на КредитЦентър, в предаването "В развитие". "Започнаха да се предлагат различни типове кредити от фирмите, конкурирайки банковите оферти. Видяхме и по-сериозно участие в сегмента на ипотечните кредити от компании, предлагащи бързи такива".

Тошев уточни, че в момента фирмите за бързи кредити са най-активни в предлагане на бърз потребителски кредит, от 1000 до 5000 лв., и бързи ипотечни кредити. Тошев обясни, че стоковото кредитиране е сегментът, към който са се насочили банковите институции, които имат интерес към бързото кредитиране.Според госта бързите кредити не са подходящи в дългосрочен период, и по-специално акцентира върху риска от бързите ипотечни."Спадът на лошите заеми се дължи на добрата икономическа среда у нас към момента".

"Ако някоя компания за кредитно консултиране иска пари, са длъжни да ви уведомят колко ще струва услугата", каза още кредитният консултант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във