Банкеръ Weekly

Кирил Иванов

Компаниите подхванаха дългов гуляй

Изключителна нервност и хаос властваше над финансовите пазари през изминалата седмица. Някои от американските индекси достигнаха до равнища,  невиждани от 2016 година, докато немският основен „измерител“ DAX е на нивата, на които е бил и в началото на 2000 година. Същевременно цената на петрола се срина до малко над 20 долара за барел - стойности,  видяни за последно през 2002 година. В основата на песимизма отново бяха икономическите последици от разпространението на до болка познатият ни вече вирусен щам COVID-19, по известен на публиката като „коронавирус“.

През последното десетилетие, и най-вече през втората му половина,  публичните компании се възползваха от евтините кредити и се впуснаха в невиждан „дългов гуляй“ от придобивания, изкупуване на собствени акции и закупуване на надценени активи. Разбира се, подобни действия водят до рисково изменение на капиталовата им структура в посока по-високи съотношения на привлечен към собствен капитал.

Не по-разумни бяха действията и на редица държави, много от които успяваха да финансират дефицитите си на отрицателни нива, т.е. им се плащаше за да вземат кредит. Всичко това е невероятно и работи до момента, в който спре. Този момент настъпи след като по-горе упоменатият вирус успя да се разпространи с невероятна скорост из цялата планета и да блокира едновременно и двете страни на „уравнението“ – и търсене, и предлагане.

Потребителите са изнервени  до  максимум и са се концентрирали изцяло върху набавяне на стоки от първа необходимост, докато преобладаващата част от предоставящите стоки и услуги са или затворени изцяло или работят с ограничен капацитет. Превозвачите, курортите, увеселителните паркове, ресторантите, автопроизводителите, самолетопроизводителите и прочие са в  ситуация на „пълно замръзване“. Всичко това намалява до минимум възможностите на бизнеса да обслужва и бездруго надутите си дългове, натрупани в  безоблачните времена.

Централните банки от всички континенти веднага се притекоха на помощ  и допълниха обещанията си със солидни интервенции, които само за седмица надхвърлят няколко трилиона щатски долара. „Наливането“ на ликвидност успя да успокои временно пазарите.  У нас ситуацията изглеждаше сходна. С тази разлика, че динамиката я нямаше. SOFIX се движеше стабилно в посока единствено надолу и се приближи застрашаващо до нивото от 400 пункта.

„Сините чипове“ бяха под невиждан натиск от разпродажби в търсене на ликвидност, каквато рядко присъстваше. Както винаги най-губещи в подобна несигурност бяха книжата на банките. И Първа инвестиционна банка (ПИБ), и Централна кооперативна банка (ЦКБ) продължиха да потъват до нива, невиждани от кризисната 2012 година. Книжата на ПИБ „олекнаха“ за седмица с нови над 20% - до 1,45 лв. за дял, докато тези на конкурентната ЦКБ „удариха“ 0,76 лв. за дял. Очакванията за летният сезон от „сиви“ станаха „мрачни“, което рефлектира и върху книжата на к.к. Албена. „Черноморската перла“ загуби нови над 13% от капитализацията си - до под 30 лв. на дял.

Търсенето на ликвидност привлече вниманието на инвеститорите и към Химимпорт. Акциите на „мегахолдинга“ достигнаха позабравените нива от 0,81 лв. за дял. Разпродажби до близо 4 лв. за дял имаше и при Монбат. Акциите на производителят на стартерни батерии бяха под засилен натиск не само заради срива при продажбите на автомобили в Европа, но и заради натиска върху цените на суровините, към които спада и оловото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във