Банкеръ Daily

Пари и пазари

Компаниите осребряват валутните си застраховки

Колапсът на фирмените печалби, предизвикан от разпространението на COVOD-19, принуждава фирмените лидери да орежат всякакви несъществени разходи. Някои дори прекратиха предсрочно валутните си застраховки, за да си приберат парите от тях.

Преди вирусът да плъзне по света, много компании са купили от банките застрахователни контракти за хеджиране срещу колебанията на валутните курсове. Те защитават износителите от загуби от поскъпването на британския паунд, а вносителите - от поевтиняването му. В момента обаче дейността на повечето корпорации е ограничена до минимум или е прекратена напълно и те на практика нямат нужда от въпросните споразумения с . Това се отнася в най-голяма степен за свързаните с ресторантьорския и с  хотелския бизнес фирми, чиито доставки са блокирани. И макар че за предсрочното прекратяване на договорите се плащат комисионни,  за дружествата е много по-изгодно  да си подсигурят допълнителен кеш.

По правило хеджинговите контракти се договарят частно и няма официална информация какъв е броят на анулираните застраховки. Банкер от този бизнес  обаче е споделил, че в последните седмици бизнесмените ги  ликвидират "на пожар" и малко фирми изявяват желание да сключват нови подобни договори.

Лука Анесанти - шеф на отдела за валутни корпоративни решения за Европа, Близкия изток и Африка в "Номура холдингс" обяснява , че компаниите по правило са особено активни в тази насока  през първите няколко месеца на годината. Което не се наблюдава в момента. Невижданите досега колебания на валутния курс на паунда превърнаха много британски фирми в "големите   губещи или печеливши" от валутните им застраховки, но и двете страни са извлекли полза по различни причини.    

Резкият срив на английската лира стерлинг през миналия месец, свалил валутата под  цена 1.15 щ. долара, се оказа допълнителен товар за британските износители, които се оказаха не само с канцелирани заявки, но и с тлъсти загуби от контрактите, предназначени да защитят бъдещите им приходи в чуждестранни валути. В този случай добри печалби реализират вносителите, които закриват застрахователните си договори на падежа и прибират спечеленото. 

Проблемът на губещите обаче също е бил решен, според Фабио Мейдър - един от двамата валутни шефове на "НатУест маркетс". Банката е разглеждала всеки отделен случай и е помогнала на пострадалите си клиенти да предоговорят за бъдеща дата хеджинговите контракти, вместо да ги закрият на падежа им. Очевидно, тази стратегия е проработила, защото от момента на срива до почти 1.14 щ. долара, досега британският паунд укрепна и в следобедната търговия на 8 април се разменяше срещу 1.2360 щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във