Банкеръ Daily

Пари и пазари

Компанията за доставки с дронове „Дронамикс Кепитъл“ кацна на БФБ

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market) все повече доказва своята атрактивност и възможностите за акумулиране на свеж капитал.

Първичното публично предлагане на „Дронамикс Кепитъл“ направи фурор! Специално създаденото дружество, което ще инвестира в компанията за карго дронове Dronamics набра максималните почти 6 милиона лева. Близо 4.5 пъти бяха презаписани акциите на дружеството по време на аукциона днес.
„Инвеститорите подкрепиха бъдещата промяна в световния бизнес модел на въздушния превоз на товари, която ще дойде на крилете на Dronamics”, коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на „Българска фондова борса“.
„БФБ-София“ допусна до търговия временна емисия акции, издадена от „Дронамикс Кепитъл“ с цел осъществяване на първично публично предлагане на 5 334 081 броя акции с емисионна стойност 1.10 лева всяка от тях.

Това е #6 успешно IPO на beam за тази година. Преди него това направиха "Биодит", "Импулс I", "Син Карс Индъстри", "Инфинити капитал" и "Смарт Органик".

Едноличен собственик на капитала на „Дронамикс Кепитъл“ е „Дронамикс глобал лимитед“. Компанията е основана oт бpaтята Cвилeн и Koнcтaнтин Paнгeлoви пpeз 2014 година. Тя разработва дрона Black Swan - нов тип товарен самолет, който е малък, безпилотен и изключително икономичен. Той може да транспортира 350 кг над 2500 км на цена и то на двойно по-ниска цена от другите самолети.

Той може да лети от точка до точка при поискване и бърза доставка в същия ден. И при това на цени дори под тези на автомобилния транспорт.

"Дронамикс" е първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт /IATA/ за безпилотни летателни апарати в целия свят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във