Банкеръ Daily

Пари и пазари

Компания представи първата в света напълно рециклируема система за топлоизолация

Saint-Gobain Weber представи webertherm circle – първата напълно рециклируема външна топлоизолационна система (ETICS). Тя дава възможност съставните ѝ компоненти да бъдат разделени според типа им, след което да бъдат рециклирани или използвани повторно. Нулевите отпадъци при използването ѝ създават нови възможности за строителни дейности, при които се пестят ресурси с грижа за природата. През целия експлоатационен живот на сградата, системата покрива необходимите стандарти по отношение на издръжливост и стабилност, както всяка друга weber топлоизолационна система.

Всяка година в България за направата на топлоизолационни системи се влагат големи количества строителни материали. След време те се превръщат в отпадък, тъй като се използват само по веднъж. Това се дължи на факта, че различните компоненти обикновено не се изхвърлят разделно след демонтажа и по този начин се ограничава повторната им употреба в строителството. Този тип на работа е финансово необоснован и предизвиква много въпроси по отношение на екологичния ефект. В допълнение, предвид изискванията за енергийна ефективност на сградите, въпросът с оползотворяването на отпадъка при реновирането на фасадите става все по-важен.

В Германия, например, за строителни дейности се изразходват около 5 млн. куб.м. изолационни материали и 100 млн. тона пясък голяма част, от които не могат да бъдат вложени в нов строителен процес. Затова Saint-Gobain Weber в Германия разработи системата webertherm circle, която има потенциал да се справи изцяло с това предизвикателство. 

Разделянето по тип и вид на различните елементи в системата, става възможно благодарение на специален разделителен слой с вградена стъклотекстилна армировъчна мрежа. webertherm circle е изцяло минерална, премиум топлоизолационна система. Благодарение на специалния разделителен слой, съдържащ стъклотекстилна армировъчна мрежа, по време на демонтажа системата позволява различните ѝ пластове лесно да бъдат разделени един от друг. Така изолационният материал, дюбелите и повърхностния защитен слой се отделят от дебелослойна шпакловка и лепило-шпакловъчната смес, което позволява да се рециклират или използват повторно. По време на целия експлоатационен живот на сградата, системата покрива високите изисквания и всички европейски стандарти по отношение на издръжливост и стабилност, както всяка друга weber топлоизолационна система.

Направление Вебер оперира на българския пазар от 2001 г. с производство на иновативни и лесни за употреба продукти в областта на фасадните решения и интегрираните топлоизолационни системи, системи за полагане на плочки, индустриални подове и технически разтвори. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във