Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОМПАНИИ НАБИРАТ СРЕДСТВА НА БОРСАТА В ЛОНДОН

Компаниите, които са регистрирали книжата си на Лондонската фондова борса (LSE) през 2005 г., са набрали 2 млрд. британски лири за инвестиции в сектора на недвижимите имоти, съобщи агенция Блумбърг.
Според експертите поне 20 компании са осъществили първично публично предлагане (IPO) на борсата или на нейния алтернативен сегмент AIM през 2005 г. с цел инвестиции в сектора на имотите, в сравнение с периода между 1998 и 2004 г., когато тези компании са били деветнайсет.
Един от последните появили се фондове в този сегмент - Ottoman Fund Ltd., набра 150 млн. лири за инвестиции в жилищния сектор в Турция. Фондът дебютира с увеличение от 6.5% на цената на книжата само за първия си борсов ден.
И през 2006 г. Великобритания остава най-големият пазар за инвестиции в административни сгради, търговски и индустриални имоти в Европа, а Лондонската борса е най-лесният начин за набиране на средства за тази цел. Четиринадесет от 20-те нови компании развиват дейност извън страната, а седем от тях са в България. Книжата на всичките (с изключение на две) 20 нови компании са отбелязали ръст, като той е най-голям при Property Recycling Group Plc. Цената на акциите на последната се е покачила с 31 на сто от юни до декември 2005 година.
На борсата в Лондон са регистрирани общо 91 компании от недвижимия сектор и инвестиционни фондове от затворен тип, като 24 от тях са регистрирани в последните две години. Нито една от новите компании за тази година не е предложила книжата си на индивидуални инвеститори. Вместо тях са предпочетени институционални инвеститори като пенсионни фондове и застрахователи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във