Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОМИСИЯТА ЩЕ ЗАТЯГА РЕЖИМА ЗА ОТПИСВАНЕ

Новите членове на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) отхвърлиха по-голямата част от работата, която се бе натрупала от януари насам, стана ясно на проведената в сряда първа тяхна пресконференция. Сред най-интересните решения от тази седмица бе отписването на девненския торов завод Агрополихим от регистъра на публичните дружества. Дълго време предишният състав на Комисията беше в конфликт с мениджърите на комбината заради процедурите по увеличението на капитала му от есента на 1999 година. Сега обаче новите попълнения в регулиращия орган, въпреки желанието си, не намериха юридически основания да блокират отписването.
Затягането на режима на отписване ще бъде един от приоритетите на ДКЦК през следващите пет години, заяви председателят й Любомир Велков. Едва ли обаче това е най-важното за капиталовия ни пазар в момента. Борсата и участниците на нея сега нямат никаква полза от това, че на пода й се листват акциите например на Габровница - Горно Сахране. Все пак със сигурност не трябва да се позволява на дружества с голям за българските стандарти капитал като ЛУКойл Нефтохим или Албена АД да предприемат такива стъпки.
Членовете на комисията ще работят и за усъвършенстването на текстовете в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), които се отнасят до увеличаването на капитала на емитентите. Димана Ранкова увери, че ще се работи по предложената от предишния председател на ДКЦК Радослав Цончев схема - задължително емитиране на права. Това ще направи значително по-демократични процедурите по емитирането на нови акции на публичните дружества и ще се избегнат случаи като този със Софарма от началото на годината. Тогава делът на държавата във фармацевтичния завод бе стопен точно поради липсата на възможност за преотстъпване на правото й за покупка на нови книжа. Подобна промяна в ЗППЦК би донесла ползи на всички дребни акционери в предприятията, които нямат желание или възможности да участват в увеличение на капитала.
Отделите на ДКЦК работят активно и по сигналите на манипулиране на борсовите котировки. В скоро време ще се обяви решение за изкуственото според някои намаляване на цената на акциите на ЛУКойл Нефтохим, заяви Наталия Кумпикова. Тя е един от новите членове на комисията заедно с Димана Ранкова, които и досега работеха в нейните структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във