Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Комерцбанк" ще закрива работни места и офиси

Мартин Цилке

Германската "Комерцбанк" планира да продължи да орязва разходите след като приключи миналата година с ръст на печалбата и с по-силни капиталови буфери, даващи глътка въздух на ръководството й по пътя на реформите. Главният изпълнителен директор на институцията Мартин Цилке обмисля да съкрати 7 хил. служители и да затвори около 400 клона в отговор на недоволството на акционерите, сред които - германското правителство и фондът от Ню Йорк "Сърбъръс кепитъл мениджмънт" - по повод на бавния ход на редукциите, твърдят запознати с въпроса лица. Очаква се господин Цилке и главният финансов директор на банката - Бетина Орлоп - да представят целевите параметри за снижаване на разходите, които ще са ядрото на по-широк план за преструктуриране на банковата дейност. Той трябва да бъде разгледан на съвещание на надзорния банков борд на 1 юли. Финалните числа все още не са фиксирани, отчасти заради съмненията на някои изпълнителни директори, че редукции с подобен обхват са разумни и осъществими. Банковото ръководство обмисляло и по-щадяща схема за намаление на числеността на персонала, твърдят добре информираните лица. 

Цилке и председателят на надзорния борд на "Комерцбанк" - Щефан Шмитман - бяха подложени на сериозни критики от "Сърбъръс кепитъл мениджмънт" - вторият по големина банков акционер, лобиращ за промени след резкия спад на цените на банковите акции и обезценяването на дела му в кредитора. Акциите се търгуваха в близост до 14 евро всяка през януали 2018-а, след което потънаха до 2.80 евро през март тази година и приключиха борсовата си сесия на 26 юни с котировка 3.79 евро парчето. "Комерцбанк" информира през февруари, че работи по схема за по-дълбоки съкращения на разходите след като представеният година по-рано план беше отхвърлен от инвеститорите като разочароващ. 

Цилке неведнъж е пропускал да изпълни собствените си целеви параметри. Например, преди четири години той обеща да съкрати 7300 работни места, но успя да елиминира едва 3600. В момента персоналът на кредитора наброява около 40 хил. души.    

В новия план, освен закриването на работни места, се предвижда и преориентиране от клонове към цифрови канали, наложено до голяма степен и от промените в поведението на клиентите в резултат на физическата и социална дистанция заради пандемията от COVID-19. Очакванията са тези реформи да увеличат банковата печалба с повече от 50 процента. 

На радикалното съкращаване на служители обаче се противопоставят представителите на профсъюзите, които разполагат с половината места в надзорния борд на "Комерцбанк". Част от висшите банкови мениджъри пък се безпокоят, че масовите редукции на работни места са трудно и скъпо осъществими заради стриктното трудово законодателство на Германия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във