Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОМЕНТАРИТЕ НА ВЕБЕР КАЧИХА ЕВРОТО

Щатската валута се търгуваше във вече установения си нов диапазон спрямо еврото, като преобладаваха по-слабите стойности заради нарастващите опасения на инвеститорите, че загубите от кредитните пазари се разширяват. Това се потвърждава от съобщението на щатската Федерална корпорация за застраховане на депозитите, че броят на банките с проблеми е достигнал най-високото си за последните пет години равнище.
От публикуваните през седмицата фундаментални данни за американската икономика като че ли най-голямата изненада дойде от заявките за стоки за дълготрайна употреба. Те неочаквано са се увеличили с 1.3% през юли, което е поредното доказателство, че растящото търсене зад граница все още помага на местните компании да компенсират спада на вътрешното потребление. Без транспортните съоръжения поръчките са нараснали с 0.7 процента. Икономисти прогнозираха, че юлските заявки няма да се променят спрямо юнската им стойност, а след изключване на транспортната им съставка ще паднат с 2 процента. Доверието на щатските потребители се е повишило през август за втори пореден месец, след като скоростта на растеж на бензиновите котировки и на спад на жилищните цени започна да отслабва. Индексът, следящ нагласите на американците, е увеличил стойността си до 56.9 пункта от 51.9 през юли.
Последната информация за жилищния пазар
показва, че спирачният му ефект върху стопанството на САЩ отслабва, но икономисти и анализатори прогнозират, че възстановяване ще настъпи най-рано след година. По официални правителствени данни жилищните цени през юни не са се променили в сравнение с майските си равнища. А през второто тримесечие те са спаднали по-слабо - с 1.4% след 1.7% спад през първите три месеца на 2008-а. Подобни са изводите от независимо частно проучване, което констатира по-скромно понижение на цените на жилищата през второто тримесечие - с 2.3% спрямо първото, според индекса SP/Case-Shiller. Което е сигнал за начало на стабилизацията им.
Продажбите на нови жилища са се увеличили с 2.4% през юли до 515 хил. броя годишно срещу 503 хил. през юни. Непродадените апартаменти пък са намалели с 5.2% - най-значително от ноември 1963-а насам, до 416 хил. броя. Очевидно по-ниските цени правят жилищата по-достъпни за онези американци, които могат да получат ипотечен заем и стабилизират жилищния пазар. По този начин се елиминира един от най-сериозните рискове за икономиката, въпреки че кредитната криза и загубите на работни места заплашват растежа. На годишна база юлските продажби на нови жилища са паднали с 35 процента. Което дава основание на официални правителствени представители да продължат да гледат песимистично на сектора и да предвиждат известна истинска енергия на пазара не по рано от идната година.
Независимо че представляват едва 15% от щатския жилищен пазар, сделките с нови домове се смятат за по-надежден индикатор за състоянието на бранша, защото се отчитат на база на подписани договори. Докато данните за препродажбите (с 85% дял) се базират на реалното им приключване, макар договорите да са били подписани седмици или месеци по-рано. По данни на Асоциацията на посредниците на недвижими имоти препродажбите са се увеличили с 3.1% през юли. Този ръст маскира очертаващата се бъдеща слабост на пазарите, защото непродадените имоти са скочили до рекордните 4.67 млн. броя. Същевременно браншовата група отчита 7.1% понижение на средната цена на съществуващите жилища през юли в сравнение със същия период на 2007-а.
БВП на САЩ се е увеличил с 3.3% годишно през второто тримесечие - доста над първоначалната си оценка от юли за 1.9% ръст. Основен принос за растежа са имали рекордният износ и временните стимули от данъчните отстъпки на щатската администрация. Извън търговския сектор обаче щатското стопанство остава слабо, е оценката на икономисти.
Еврото
получи мощна подкрепа от члена на управителния съвет на Европейската централна банка Аксел Вебер, който заяви в интервю на 26 август, че засега не съществуват предпоставки за намаление на лихвите и на паричните стратези може да се наложи да качат разходите за обслужване на кредитите веднага след като икономиката прекрати спада си. Стопанството на еврозоната се сви през второто тримесечие на тази година и може да не се възстанови и през третото, което увеличава риска общността да изпадне в първата си рецесия след въвеждането на еврото през 1999 година. Вебер, който е и шеф на Бундесбанк, като истински представител на германската школа остава пристрастен към борбата с инфлацията, а не към подпомагане на икономическия растеж. Според него сегашните лихвени проценти на еврозоната са все още в услуга на стопанството и не са неутрални.
Ситуацията в общността обаче не е розова. Продажбите на дребно са намалели за трети пореден месец през август - индексът, следящ активността им, е бил 47.7 пункта. Всички стойности под 50 са белег за свиване на сектора. Германският индекс е паднал до 44.1 точки, италианският се е повишил от 38.2 пункта през юли на 44.8 през август, но остава под 50. Единствено Франция отчете здравословен ръст на показателя - от 51.3 на 53.7 точки. Тези данни са поредният признак за задаваща се рецесия в еврозоната.
Възгледите на Вебер не се споделят от целия управителен съвет на ЕЦБ. Особено след вестта за резкия спад на доверието на германците през август. Индексът IFO, следящ настроението на местните бизнесмени, се е понижил от 97.5 пункта през юли на 94.8 през август при очаквани от икономисти 97.2 точки. Продължава да се топи и доверието на германските домакинства, достигнало най-ниското си за последните пет години равнище.
Годишната инфлация в страната е намаляла от 3.5% през юли на 3.3% през август, според хармонизирания метод за изчисление в еврозоната. По националните стандарти годишната инфлация в Германия е била 3.1% през август. Подобно низходящо движение на показателя се очакваше след публикуването на предварителните данни за шест провинции. В Баден-Вюртемберг инфлацията е намаляла с 0.3% спрямо юли до 3.2% годишно. Августовските цени в Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург, Хесен, Бавария и Саксония също са се понижили спрямо юлските. Това се дължи основно на спада на котировките на суровия петрол от юлските им рекордно високи равнища, което отслабва натиска върху компаниите да прехвърлят върху крайните потребители по-високите си разходи и им оставя повече пари за харчене. Все пак цените на внесените в страната стоки са скочили с 9.3% годишно през юли - най-високият им ръст от ноември 2000 г. насам.
Безработните в Германия са били с 40 хил. по-малко през август, а общият им брой се е понижил до 3.2 млн. души. Августовската безработица е паднала до 7.6%, което е най-ниската й стойност от май 1992 г. насам.
Доверието на италианските потребители
се е отлепило през август от най-ниското си за последните 15 години ниво, след като цените на нефта паднаха от рекордните си стойности, а очакванията за стопанския растеж се подобриха. Индексът, отчитащ нагласите на местните домакинства, е достигнал 99.5 пункта срещу 95.8 през юли. Икономисти прогнозираха 96.4 точки средна стойност на показателя.
Цените на суровия петрол са се понижили с 21% от рекордните 147.27 щ. долара за барел на 11 юли, което помогна за спада и на цените на бензина точно по време на летните отпуски на италианците. Това определено подобри настроението им и те вече не са толкова притеснени за инфлацията през идната година, колкото бяха миналия месец.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен за август. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 2227 млн. евро (4355 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.1% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във