Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КОЛКОТО ПИТИЕТА - ТОЛКОВА НАГРАДИ

Българските винари все още нямат самочувствието на световни производители, щом на международната изложба Винария в Пловдив се впечатлиха най-вече от... 50-годишен френски коняк. Уникалната златна напитка е произведена от френската фирма Албер де Монтауберт. На изложението тази година (26-29 март) се представиха 556 фирми, от които 191 български и 365 чуждестранни. Досега то акцентираше предимно върху вината и спиртните напитки, но вече се утвърждава и като представителна проява на лозаро-винарската индустрия и технологии, коментираха участници.
В конкурса за български вина бяха присъдени четири награди Златен ритон и един голям Златен медал. Оспорваната битка се води между представените 747 проби на вина и 91 мостри от ракии и винено бренди. Черноморско злато- Поморие, Едуардо Миролио, Сис Индъстрис и Тера Тангра получиха над 85 точки по 100-балната система за оценяване и се сдобиха с престижния Златен ритон. Технолозите от поморийската изба обраха близо една пета от отличията и си тръгнаха от церемонията с 22 златни, 14 сребърни и 1 бронзов медал, с голямата награда на Националната лозаро-винарска камара Златна бъчва, както и с големия златен медал в раздел Ракии.
Лозарите имаха възможност да видят в Пловдив модерна техника за обработка на лозовите масиви, а редица фирми, включително и чуждестранни, показаха колекции, в които освен класически вина имаше и нетрадиционни съчетания от различни сортове грозде. Все повече наши енолози вече представят и специфични технологии за обработка на суровината.
За българските лозари остава да усвоят парите, определени като безвъзмездни субсидии от Евросъюза и да успеят да реализират продукцията си на огромния световен пазар на вино. Междувременно от земеделското министерство напомниха, че фермерите могат да подават заявления за обновяване на винените сортове лозя. Приемането на документите започна на 7 февруари и ще продължи до изчерпване на бюджета, който тази година е над 18 млн. евро. Заявления ще спрат да се подават и ако се попълни лимитът за площите, възлизащ на 2403 ха, обявиха от фонд Земеделие.
За изпълнението на общо 12 дейности по програмата за преструктуриране на лозята в рамките на финансовата 2007-2008 г. са предвидени различни начини на субсидиране. До края на юни трябва да се внесе в Европейската комисия Оперативна програма за подпомагане на лозарството и винопроизводството в България. Залегналите в нея мерки ще се реализират от 2009 до 2013 година. А и иначе, съгласно постигнатото споразумение с Еврокомисията, страната трябва да усвои през следващите седем години общо 166 млн. евро за инвестиции в лозарството, винопроизводството и промоция на вина. Както съобщи земеделският министър Нихат Кабил по време на международната конференция Мерки за насърчаване развитието на отрасъла и разширяване на пазара на вино, акцентът ще пада върху постигане на конкурентоспособност на нашите напитки и развитието на винен туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във