Банкеръ Daily

Пари и пазари

Колебанията на златото опразниха кутиите за бижута

През последните седмици купувачите на злато бяха шокирани от масовите продажби на рядко използвани бижута и в САЩ, и в Европа. Основната причина бяха  опасенията на собствениците, че мощният ценови подем на скъпоценния метал, "подгряван" от разпространението на коронавируса, скоро ще приключи.

По правило, продажбите на старо злато винаги скачат, когато цените тръгнат нагоре, коментират анализатори от бранша. Те  посочват още, че тазгодишният подем е изключително интензивен. Обяснението им е : скоростният 8.4-процентен ръст на златните котировки в периода от началото на годината до 27 февруари определено привлича интереса на продавачите. А на фона на множеството неизвестни около разпространението на вируса по света и отражението му върху световното стопанство, никой не иска да чака излишно дълго подема да продължи.

Бързането очевидно си е струвало, защото на 28 февруари цената на благородния метал падна до 1563 щ. долара за тройунция, след като в началото на миналата седмица достигна 1689.31 долара за тройунция по време на търговията в Ню Йорк. Експертите обясняват корекцията с желанието на инвеститорите да покрият загубите си в други класове активи със средствата от продаденото злато в края на месеца. И още в началото на март  скъпоценната суровина се изкачи отново над 1600 долара за тройунция.

Златото за скрап по правило има около 30% дял от световното предлагане на метала. И докато при добитата през 2019-а суровина не е констатиран ръст, количеството на използваното  злато се е увеличило с 2.5%, по сметки на анализатори от фирмата за проучвания "Си Пи Ем груп". От началото на 2020-а обаче се наблюдава "значително" увеличение на доставките, особено след като цените на метала в евро се доближиха до рекордно високи равнища, коментира европейската рафинерия, базирана в  Хамбург "Хереус холдинг". 

Докато в САЩ и в Европа се наблюдава буквално състезание за продажби на стари златни бижута, положението в Китай е съвсем различно. Там сделките са намалели драстично, защото купувачите не посещават публични мероприятия и ограничават пазаруването до най-необходимите хранителни стоки.

Повечето купувачи на златни бижута плащат  на продавачите  малка част от реалните пазарни котировки на метала. Рециклиращите фабрики и рафинериите след това стопяват и пречистват метала и го оформят в златни кюлчета за производителите на монети и за инвеститорите или в златен прах за индустриална употреба. Например, дилърът на скъпоценни метали и купувач на злато от Ню Йорк "Емпайър голд байърс", прибира грубо 96% от цената за незабавна доставка на скъпоценната суровина. За традиционна брачна халка от 18 карата, тежаща около 10 грама, продавачът може да получи 383 щ. долара при пазарна котировка 1600 долара за тройунция. Златен часовник, който тежи грубо 3 унции и е купен за 1000 долара през 80-е години на ХХ век, пък може да донесе на собственика си 1900 долара. Това правило не важи за висококачествените часовници от категорията на "Ролекс", както и за повечето скъпи и бутикови бижута, които обикновено се препродават, а не се претопяват.

Междувременно, след като загуби 3.6% от пазарната си оценка само в рамките на един ден - на 28 февруари, златото поскъпна с 1.6% и на 3 март контрактите с незабавна доставка се търгуваха за малко над 1600 долара за тройунция. Инвеститорите пък оценяват ценовите перспективи на скъпоценния метал на фона на уверенията на централните банки, че ще дадат своя принос в подкрепа на националните стопанства, поразени от COVID-19. Федералният резерв вече направи извънредна лихвена редукция преди редовното съвещание на паричния комитет на 17 и 18 март, което качи златните котировки до 1640 щ. долара за тройунция в обедната търговия на 4 март. А на 6 март, под влияние на растящата паника от разпространението на заразата по света, благородният метал поскъпна до 1692 щ. долара за тройунция и приключи търговската си сесия в Ню Йорк на 1672.40 за контрактите с доставка през април. Хеджинговият фонд "Телемитрис Торнтън" прогнозира 1750 щ. долара за тройунция злато.

<!-- Google Tag Manager --><!-- End Google Tag Manager --><!-- Google Tag Manager (noscript) --><!-- End Google Tag Manager (noscript) -->

Facebook logo
Бъдете с нас и във