Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Коктейл от данни потопи дълговете


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

Федералният резерв на САЩ предостави основното гориво за пазарните движения през изминалата седмицата. На заседанието на Комитета по откритите пазари в сряда новината бе, че повече няма да видим лихвени повишения през 2019 г., докато на пресконференцията след това президентът на институцията - Джеръм Пауъл, обяви, че лихвите ще останат на сегашните си  равнища "известно време". Пазарната реакция на тази изненада от страна на Фед, който последва колегите си от ЕЦБ в смекчаването на тона и монетарната политика, бе мигновена. Доходностите по трежъритата се насочиха към най-ниските си стойности от поне година насам, докато капиталовите пазари реагираха по-скоро с неразбиране, като дори завършиха деня в САЩ със спадове. Фючърсните пазари вече показват вероятност от около 50% за понижение на основната лихва през тази година, след като през декември очакванията бяха за две повишения. Десетгодишните бонове  видяха  спад на доходността от 7.4 базисни точки - до 2.515 на сто.

Друга страна, на чийто дългов пазар ситуацията бе силно динамична, бе Великобритания. След като Брексит навлиза във финалната си фаза без ясни очертания за сделка, а искането на премиера Тереза Мей за кратко удължаване на срока за напускане - до 30 юни тази година,  създава сериозен риск за напускане на ЕС без сделка, ситуацията на британския дългов пазар изглежда като през 2016 г., когато джилтовете бяха силно търсени като инструмент за избягване на рисковете. През седмицата доходността по десетгодишните британски ДЦК се понижи с цели 10.6 базисни точки до 1.104 на сто.

В ядрото на еврозоната основният въпрос все повече се насочва към това, дали ще видим отрицателна доходност по десетгодишния немски бунд. С оглед на липсата на кой знае какъв икономически оптимизъм в Европа, както и след последните подкрепителни действия от ЕЦБ и решениетото на Фед, това изглежда все по-възможно. Немските десетгодишни книжа завършиха седмицата при доход от едва 0.046% и понижение от 3.6 базисни точки. Френските книжа със сходен матуритет пък се търгуваха при доходност от 0.41% и седмичен спад от 4.7 базисни точки.

Най-спокойно може би бе в периферията на еврозоната, където инвеститорите търсеха посока след последните развития с оглед на повишения икономически риск на страните от Южна Европа. Италианските десетгодишни книжа видяха спад от 4.3 базисни точки до 2.45%, докато сходните по матуритет испански ДЦК се търгуваха при доходност до падежа от 1.109%, формирайки седмично понижение от 7.6 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във