Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Който си иска правилно - получава

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

Всеки иска нещо в Европа напоследък. По възможност по-доходно, по-бонусно. Към поредните банални гръцки искания за нови дългови облекчения се присъединиха крайно популистките и дори "пикантно жълти" събития във Франция. И докато Гърция е относително малка икономика за мащабите на Европа, Франция е в самото ядро на блока и рязкото покачване на рисковите премии по френският дълг е силно притеснително явление. Междувременно британските депутати от Долната камара на парламента окончателно подкрепиха законопроекта за стартиране на процедурата за т.н. BREXIT, с което единствена пречка остана предстоящият вот на Камарата на лордовете.

У нас търговията традиционно беше до голяма степен изолирана от международните събития. Позитивните настроения сред инвеститорите продължиха да тласкат борсовите индекси нагоре. Най-старият и представителен български борсов индекс SOFIX прибави близо процент към стойността си - до нивата непосредствено над 600 пункта, макар и при относително ниски изтъргувани обеми от акции. Сред най-активно търсените "сини чипове" през седмицата бяха акциите на "Софарма". Инвеститорите не бяха особено впечатлени от това, че продажбите на продукция на фармацевтичния концерн са намалели с 4% на годишна база през януари, а е отчетен и 5% спад на продажбите за вътрешния пазар и 4% по-нисък износ. Акциите на "Софарма" се разменяха в относително високи обеми на цени около 3.40 лв. за дял, с лека позитивна промяна в сравнение с равнищата от предишната седмица. Съвсем не беше леко обаче поскъпването на книжата на "Доверие Обединен холдинг", който, както знаем, от известно време е "под шапката" на "Софарма". Бившият приватизационен фонд прибави близо 40% към капитализацията си, достигайки на моменти равнища от над 1.60 лв. за дял - благодарение и на високата инвеститорска активност. Предполагам, че голяма доза "увереност" на "бичи" настроените инвеститори е дало уведомлението, с което "Софарма" информира Комисията за защита на конкуренцията за (вероятно предстояща) концентрация с "Доверие Обединен холдинг" и възможно преминаване на прага от 50% от капитала.

Най-ликвидните публични банки - Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ), консолидираха постигнатите в предишната седмица нива, но при относително ниски за позициите обеми. Сред позитивно представилите се компании беше "флагманът" на "БФБ-София" - "Химимпорт". Книжата на мегахолдинга прибавиха близо 2% към стойността си - до малко под 1.70 лв. за дял.

Радостен съм да съобщя, че на "БФБ-София" се случи и едно финансово чудо. На 6 февруари успешно приключи подписката за записване на акции от публичното предлагане на "Еврохолд", които бяха с емисионна и номинална стойност от 1 лв. за брой. Като се има предвид, че същите тези книжа се търгуват на борсата за малко над 0.60 лв. за дял, е трудно да си обясним развоя на събитията от гледна точка на ортодоксалната финансова практика. Добрите новини за финансовия холдинг обаче въобще не спряха  дотук. Дъщерният застраховател от групата, който развива дейността си в България - "Евроинс", успя да реализира печалба от над 1 млн. лв. през 2016 г. при загуба от близо 6.5 млн. лв. през 2015-а. Този успех се е случил въпреки спада на записаните премии от малко над милион до 117 млн. лева. През седмицата книжата на "Евроинс" вече стабилно консолидираха на равнищата над номиналните 1 лв. за дял, и по-конкретно около 1.06-1.07 лв. за дял при очевидна подкрепа.

Едно от най-новите дружества на "БФБ-София" - "Спиди", не успя да "трогне" инвеститорите с публикуваните си консолидирани данни за 2016 година. Куриерската фирма е реализирала общи приходи за годината в размер на 146.6 млн. лв., което представлява увеличение с около 20% в сравнение година по-рано. На този фон нетната печалба на групата намалява с близо 40% за година до 5.59 млн. лева. Очевидно консолидираните цифри не бяха особена изненада за инвеститорите, тъй като цената на акциите не помръдна от равнището 38 лв. за дял.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във