Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кой ще купи Tesla - Ford, Apple или Toyota?

Професорът от Нюйоркския университет Скот Галоуей, който преди време предвиди, че Whole Foods Market ще бъде купен от Amazon, сега излиза с нова прогноза - проблемният електрически производител Tesla в близко бъдеще ще се сдобие с нов собственик, съобщава Investopedia.

Професорът Галоуей очаква акциите на автомобилната компания в Силиконовата долина да се понижат с 50% през следващата година, което ще доведе до поглъщане от страна на конкуренти като Toyota Motor Corp. или Daimler AG. Той също така счита, че технологичните гиганти с амбиции да водят в автономната технология за превозни средства като Apple или Alphabet могат да купят Tesla, според подробни данни на Business Insider. Ford Motor е спряган като друг възможен купувач, според списание Fortune.

"Мисля, че инвеститорите най-накрая се отегчават", каза Галоуей. "Моята прогноза е, че в рамките на 12 месеца акциите на Tesla ще са на цена под 100 долара за акция и вероятно компанията ще се сдобие с нов собственик", добави професорът.

Tesla, чиято пазарна капитализация беше около 65 милиарда щатски долара преди две години (тогава много по-ценна от General Motor), е критикувана, че харчи много и не успява да извлече печалба. В основата стоят проблеми с производството и разходите на седана Model 3.

Оценката на Tesla се е свила с около 50%, от пика си през 2017 г., до 33 млрд. долара днес. Продължителното понижение, както прогнозира Галоуей, до около 17 милиарда долара, ще я направи лесна мишена за гиганти като Apple и Google. И двете компании, чиито пазарни стойности са съответно 819 млрд. долара и близо 775 млрд. долара, имат интерес да развият технологии за автономно предвижване на превозни средства. Професор Галоуей оценява, че общата стойност на хипотетичната сделка би била между 20 и 25 млрд. долара.

За да могат да бъдат GM и Ford възможни купувачи, оценката на Tesla ще трябва да падне драстично - до по-малко от 10 милиарда долара. "Шансовете за покупка на Tesla можеха да се случат, само ако акциите на Tesla потънат добре в едноцифрена пазарна капитализация, тъй като в противен случай би било твърде скъпо за GM или Ford", пише Дейвид Уистън, стратег, добавяйки, че по-скоро GM или Ford ще се опитат да се конкурират с Tesla, отколкото да я купят".

Всички прогнози са хипотетични и не се знае какво точно ще реши главният изпълнителен директор Мъск. "Той трябва да е готов да продаде около 22% от акциите си и според мен това е нещо, което той би направил само ако е наясно, че това е единственият начин да запази Tesla", добави Уистън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във