Банкеръ Daily

Пари и пазари

КНСБ: Руските санкции ще ни струват около 20 млн. лева

Ответните санкции, които Русия въведе срещу Европейския съюз, включващи забрана за вноса на храни, няма да засегнат сериозно България, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че за миналата година общият износ на България към Русия е бил в размер за малко над 1 млрд. лева, а засегнатите продукти са около 2% от общия износ.

"Производителите на пресни плодове и зеленчуци, както и млечният сектор, ще бъдат засегнати, но като цяло по данните за 2013 година става дума за износ на стоки за около 18-20 млн. лева", каза Димитров.

По данни на Министерството на икономиката и енергетиката почти 1/3 от износа на България към Русия са медикаменти. Според Огнян Донев, който е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) този пазар няма да бъде засегнат, тъй като в световната история няма държава, която да е въвела ембарго на вноса на лекарства, защото би било "геноцид към собствения им народ".

Димитров и Донев съобщиха, че създават Консултативен съвет за Корпоративна банка, но на него гуверньорът на БНБ Иван Искров няма да присъства, защото не приел поканата. Именно поради тази причина анализите за ситуацията около банката ще бъдат направени на базата на информация, която е публично достъпна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във