Банкеръ Daily

Пари и пазари

Книжата - убежища пак са привлекателни

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Седмицата на международните пазари на държавен дълг започна с притеснения относно Covid-19 и новия щам на заразата, идващ от Южна Африка, който може да намали сериозно ефективността на ваксината. В същото време разпространението на вируса в Европа и в  САЩ  предполага затягане на мерките, което би могло да доведе до още икономически последствия. На този фон се прояви и  засилено  търсене  на книжа-убежища, а  и  известно разширение на рисковите спредове.

В САЩ пазарите на трежърита бяха балансирани. От една страна имаше търсене на  американски  книжа   заради негативните новини около Covid-19, от друга - планът на новата  администрация на Джо Байдън  да пусне в действие  допълнителни фискални стимули за 2 трилиона долара определено натежа на трежъритата. В крайна сметка десетгодишните книжа приключиха седмицата при нива на доход от 1.093%, формирали понижение от 2.4 базисни точки.

В ядрото на Еврозоната търсенето на убежище от риска бе главна тема сред търговците, а нагласата на президента на ЕЦБ Кристин Лагар  за допълнително разхлабване на монетарните политики  добави желание за търсене на  ключовите държавни ценни книжа (ДЦК). В крайна сметка бе сложена точка  на седмичните ръстове от края на миналата и началото на тази година -  поне засега. А  десетгодишните  немски бундове минаха през  седмично понижение на доходността от 3.7 базисни точки -  до минус 0.559 процента. Френските  книжа с  падеж  през 2031 г.  пък се търгуваха при доход от минус 0.337% в края на седмицата, при седмичен спад от 1.9 базисни точки.

В периферията на еврозоната  този  път се получи  разширяване на спредовете и известно бягство  от риска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във