Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Книжата от еврозоната губят скорост

Николай Ваньов,

експерт, "Инвестбанк" АД

 

Парадоксалната донякъде тенденция за увеличаване на политическата несигурност, съчетана с позитивни икономически данни и с повишение на инфлацията, тласна участниците на международните пазари до някои резки движения през изминалата седмица. Като цяло доходностите на основните книжа поеха нагоре, но най-губещи се оказаха книжата, емитирани от страните от еврозоната. Британските и американските останаха на стабилни нива.

В Европа перфектната буря за финансовите пазари добива все по-оформен вид. След оптимизма, който се видя на капиталовите пазари от началото на годината, инвеститорите все повече се фокусират върху политическия риск от предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия. Те имат потенциала да преформатират ситуацията в ЕС в полза на крайните популисти. В същото време анализаторите се съмняват в устойчивостта на програмата за изкупуване на финансови активи от ЕЦБ, която председателят на институцията - Марио Драги, обеща да запази поне до края на годината. Инфлацията в някои региони на Германия вече е над целта на ЕЦБ от 2 процента. А от най-голямата европейска икономика все повече се чуват гласове за прекратяването на количествените улеснения. На този фон търсената доходност до падежа на немските десетгодишни бундове отбеляза седмичен спад от 1 базисна точка - до 0.472 процента. Книжата преживяха най-слабия си годишен старт поне от девет години насам. В същото време информация на "Уикилийкс" хвърли в паника инвеститорите във френски ДЦК, тъй като основният кандидат на десницата - Франсоа Фийон, бе обвинен, че незаконно е назначил съпругата си и й е осигурил добра заплата, което автоматично увеличи шансовете на крайнодясната популистка Марин льо Пен да заеме президентския пост. През седмицата наблюдавахме силни разпродажби на френски дългове, като десетгодишен срок достигнаха доходност 1.103% при ръст от 7.9 базисни точки.

Ситуацията в периферията на еврозоната пък изглежда силно рискова. Съдебно решение сериозно увеличи вероятността за предсрочни избори в Италия през юни и това бе достатъчно на инвеститорите, за да започнат разпродажби на ДЦК на страната, чиято десетгодишна доходност се повиши с 9.3 базисни точки до 2.319% в края на седмицата. Поредната порция преговори на кредиторите с гръцкото правителство за транш от спасителната програма също тежи на периферията, където дори и относително стабилните испански ДЦК отбелязаха седмичен ръст на доходността от 11.4 базисни точки - до 1.675 процента.

Във Великобритания инвеститорите се съсредоточиха върху срещата на борда на "Бенк ъф Ингланд", където вероятността за решение на повишение на лихвите изглежда малка въпреки позитивните икономически данни. Анализаторите по-скоро ще следят изказването на гуверньора Марк Карни за бъдещите действия на институцията. При динамична търговия десетгодишните доходности, търсени от инвеститорите по джилтовете, достигнаха 1.463% в края на седмицата при понижение от 5 базисни точки.

В САЩ Тръмп продължава да предизвиква буря след буря, но оптимизмът на капиталовите пазари след избора му бе бързо изтрит. Огромната политическа несигурност, витаеща около популистките решения на новия президент, е водеща за американските пазари, като въпреки силните разпродажби на акции инвеститорите изглеждат предпазливи дори към трежъритата. След седмица на висока волатилност десетгодишните американски ДЦК приключиха при доходност от 2.512% и минимални седмични изменения.

 

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook logo
Бъдете с нас и във