Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КНИЖАТА НА СИМЕНС ЗАГУБИХА 7 НА СТО

Търговията започна под знака на влязлото в действие в началото на седмицата правило за 5% минимален размер на блоковите сделки. Трансфери, които преди само се регистрираха на блоковия сегмент, сега се продават през пода на борсата. Това е причината първите три места по оборот за седмицата да заемат рядко търгувани дружества от месната промишленост: Свиневъдство АД - Стамболово, Месокомбинат АД - Бургас и Свиневъдство АД - Преславец.
От дружествата, които участват в индекса на борсата, най-търгувани бяха акциите на фармацевтичното Софарма АД. То приключва седмицата с оборот от около 4000 броя. Инвеститорите явно са изкушени от ниската цена - 1.70 лв. за една акция, и от очакванията за разпределяне на дивидент. Мажоритарният собственик Солвей Шишеджам холдинг продължава да изкупува книжа на Солвей-Соди АД на цена 13 лв. за една, но продавачите намаляват и обемът на изкупените акции тази седмица е по-малък от предходната. Започналото поскъпване на акциите на ЛУКойл Нефтохим АД се оказа нетрайно. След като цените не можаха да преодолеят нивото на съпротива от 6.90 до 7 лв. за една книга, кривата тръгна надолу и котировките по тази позиция достигнаха до 6 лева за акция.
На цени, които са по-ниски от търговото предложение, продължават продажбите на фармацевтичното дружество Балканфарма АД - Разград. Инвеститорите предпочитат да се освободят от акциите на по-малка цена, но да получат парите си сега, а не след изтичане на срока на търговото предложение.
С решаващия глас на ръководството на Булгартабак холдинг АД бе отхвърлено предвиденото в дневния ред увеличаване на капитала на Благоевград БТ. Освен това общото събрание на благоевградския комбинат реши да разпредели като дивидент 30% от печалбата на предприятието за 2000 г., която е 26 644 545 лева. По този начин акционерите на дружеството ще получат по 2.96 лв. на акция като дивидент за 2000 година. След тази добра вест акциите на дружеството на борсата леко поскъпнаха, защото по закон единадесет дни след датата на общото събрание, на което е гласуван дивидентът, купувачите на акциите ги придобиват с право и те да участват в разпределението му.
Следващата седмица ще има общо събрание на Булгартабак холдинг, на което също се очаква да се гласува дивидент, но значително по-скромен. Това е и една от причините, поради които акциите на холдинга се търгуват почти два пъти по-евтино от акциите на Благоевград БТ.
Компютърната компания ПроСофт АД отчита за полугодието 45% увеличение на приходите си от продажби през първото полугодие на тази година в сравнение със общия период на миналата година. На базата на отчетения резултат за полугодието със сигурност може да се прогнозира, че планираният над 20-процентен годишен ръст в приходите от продажби на дружеството ще бъде надминат.
При българските депозитарни разписки тази седмица отново най-големи са загубите на Сименс (Siemens) - минус 6.8% за една седмица, и съвсем нормално бе оборотът по тази позиция отново да е най-голям поради това, че инвеститорите закриват дългите си позиции.
В първия ден от седмицата беше извършено преизчисление на индекса SOFIX, но вече без корекционни коефициенти и не се вземат предвид цените на блоковите сделки с акции на дружества, които се отчитат от индекса. Поради това SOFIX започна седмицата в понеделник при ниво 98.8, незначително падна до 98.77 в същия ден, достигна максимална стойност в четвъртък (103.80) и приключи седмицата на ниво 103.19, което е с 4.4% повече от началото на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във