Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кметът на Мюнхен отвори първото буре с бира на Октоберфест

Около 6 млн. посетители от цял свят се очаква да посетят фестивала в Мюнхен до края му на 6 октомври.

Традиционният празник на бирата в провинция Бавария - Октоберфест, започна в столицата на федералната провинция за 186-ти път. Отдавна той се е превърнал в един от най-масовите годишни празници в световен мащаб.
По традиция точно на обяд кметът на града - Дитер Райтер, заби канелката в първото буре с бира само с два удара със специален  чук и думите "O'zapft is!", което в превод от австрийско-баварски диалект означава "Почва се". Така се дава началото на празненствата. А по традиция първата халба получава премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е два удара, но има и други забавни случаи. Най-лош е бил резултатът на кмета Томас Вимер, който през далечната 1950 г. е имал нужда от цели 19 удара, за да забие кранчето.

Продължителността на Октоберфест е 16 дни - от края на септември до първата неделя на октомври. Около 6 млн. посетители от цял свят се очаква да посетят фестивала в Мюнхен до края му на 6 октомври. Както и в предишни години, заради мерките за сигурност, не се разрешава внасянето на раници и големи чанти, а за реда ще се грижат 600 полицаи.

Във фестивала участват най-големите пивовари в страната. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените на бирата. Еднолитровата халба, например, струва 10.8 евро, което е с три процента повече в сравнение с миналата година. Обикновено на бирения фест гостите харчат общо 1 милиард евро за пиене, похапване и сувенири, показват числата от минали години. Освен това Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и още 5000 нещатни сътрудници.

Обикновено часове преди откриването пред главния вход на фестивала се извива дълга опашка. Най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появяват в района "Терезиенвийзе", където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, са облечени в традиционни баварски носии.

В Мюнхен има около 400 хотела и хостела с около 60 хил. легла, което означава, че на практика за по-голямата част от туристите няма места за настаняване. Оказва се обаче, че желаещите да посетят Октоборфест нямат възражения да си потърсят места в хотели и в близките до Мюнхен градове. Важното за гостите и туристите да са част от това незабравимо преживяване.

Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварската кралска сватба на Людвиг I и Тереза Саксонска-Хилдбургхаузен. Октоберфест се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян само 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във