Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Клъстерите ще получат 15 млн. евро за развитие

Нова процедура за  развитие на клъстерите в България  ще бъде обявена през тази година и ще е  на стойност 15 млн. евро. Парите идват от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" и ще се използват за насърчаване и развитие на тези структури в страната ни. Това стана ясно от изказването на заместник-министъра  на икономиката Александър Манолев по време на международен форум по темата.

През миналия програмен период (2007-2014 г.) същата сума е била инвестирана в такива проекти, а към момента се изпълняват договори за 6.5 млн. евро.

Клъcтepът е  oбeдинeниe нa гpyпa фиpми, paбoтeщи в гeoгpaфcĸa близocт и в eдин и cъщи  бpaнш, които cи cътpyдничaт и ce дoпълвaт взaимнo. Той може да осигури пo-гoлямa eфeĸтивнocт и пpoбив нa чyждесдтраннитe пaзapи. А това е нaчин и дa ce пpoтивoпocтaвят нa ĸoнĸypeнциятa и дa oцeлeят. Ocвeн тoвa paбoтaтa в пapтньopcтвo вoди дo пoвишaвaнe нa ĸaчecтвoтo нa пpoдyĸциятa, зaщoтo, aĸo eдин от партньорите ce пpoвaли, цeлият ĸлъcтep ce пpoвaля. "Държавата ще продължи да подкрепя клъстерите, но е важно да се организират повече събития и обучения, за да могат и представителите на бизнеса да осъзнаят нуждата от тези обединения", отбеляза Александър Манолев.

Успешни опити, макар и малко, за създаване на клъстери у нас има. Такъв е "Български мебелен клъстер", който отчита съвкупен оборот от близо 30 млн. евро и продължава да нараства с темпове от около 8-9% на годишна база. Обединението "Телекомуникации" е нагледно доказателство за заздравяване на връзката между образованието и бизнеса. В сдружението "Индустриален клъстер Средногорие"  пък  влизат индустриални предприятия от района на Централното Средногорие, осигуряващи заетост на над 8000 лица и формиращи значимо перо в българския износ и други. Трябва да споменем и "Аутомотив Клъстер България" заради важната му роля за продължаване на инвестициите в автомобилния сектор в България, но и като пример как се подобрява сътрудничеството между институциите и бизнеса, когато имаш ясен и представителен обединител на бранша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във