Банкеръ Daily

Пари и пазари

Климатичните промени намаляват производството на маслини и зехтин

Европейска маслина. През август плодът вече е оформен, но не е узрял.

Маслините са една от суровините, които са изправени пред сериозни проблеми през тази година. Те са трън в очите на американския президент доналд Тръмп, като Министерството на търговията на САЩ наложи антидъмпингови и компенсаторни мита върху вноса на испански маслини с мотива, че те са субсидирани и продавани на цени, които са под реалната им стойност. От друга страна, фермерите в Средиземноморието са изправени пред сериозни климатични промени при отглежданетона тази култура, включително дъждове, ранна пролетна слана, силен вятър и лятна суша. По тази причина на Италия може да й се наложи да внася маслини от април. Реколтата е намаляла с 57%, което се случва за първи път от четвърт век. Ниските температури в Средиземноморието са аномалия. През последните 18 месеца Италия изпита лятна суша, есенни наводнения и студена пролет.

Освен от климатичните промени маслиновите дървета са по-уязвими и от зараза от паразити, което пък засяга фермерите в Италия и Гърция. Производителите в Италия изчисляват загубите си през тази година на около 1 млрд. евро. Освен това Европейската комисия очаква през стопанската 2018-2019 г. реколтата от маслини да спадне с 20% в Португалия и 42 на сто в Гърция, въпреки че някои анализатори предупреждават, че са възможни и по-неблагоприятни последствия.

За хората от Южна Европа маслината е свързана с начина им на живот, с бита, културата и кухнята. На Стария континент маслинови дръвчета се отглежда върху около 90 млн. дка, основно в страните от Средиземноморието. Всяка година реколтата от тях е около 7 млн. тона маслини и 1.3 млн. тона зехтин. Показателен е и факта, че 94% от него се консумира от хората, които го произвеждат.

Испания е най-големият производител на маслини в Европейския съюз по данни от Евростат, като в нея са концентрирани 55% маслиновите насаждения в общността. След нея е Италия, в която са почти една четвърт от масивите с маслини в Евросъюза. В Гърция са 15% от площите с маслини. Португалия владее 7% от насажденията, докато останалият 1% от площите се разпределя между Франция, Хърватия, Кипър и Словения.

Испания, Италия и Гърция са световните лидери за 2017 г. в производството на екстра върджин зехтин според данните на Международния съвет за растителни масла. В Европа най-близо до тях са Португалия и Франция.

Турция и Тунис от години вече увеличават производството и тичат по петите на традиционните лидери.

Маслините (Olea) са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae), широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. Листата на повечето маслини са покрити с восък, който ги предпазва при висока температура.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по-конкретно само в някои микрорайони са сортовете Агрио (дива - зелена) и Петро (камък - черна). У нас може да вирее единствено в Ивайловградско, Пловдивско - в полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места. Маслиновите дървета могат да виреят в бедни почви, но издържат до -15°С. Плододаването започва 3-4 година след засаждането, а самите плодове узряват през есента и зимата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във