Банкеръ Daily

Пари и пазари

Клиентите заеха изчаквателна позиция на пазара на имоти

През март тази година светът се промени и буквално за една седмица от икономически подем рязко превключихме на режим криза. Това намери пряко отражение и върху имотния пазар.

Изминалият месец премина на две скорости - изключително динамичен пазар до средата на март и пауза след въвеждането на извънредно положение. Така коментираха пазара на недвижими имоти у нас от консултантската компания Bulgarian Properties. Съответно до средата на месеца дейността си вървеше с обичайния темп на активни продажби, характерен за последните месеци, а след това активността намаля и плановете бяха отложени за след кризата.
Въведеното извънредно положение силно ограничи възможностите на фирмите на пазара на недвижими имоти да се срещат с клиенти и да провеждат редовните огледи.
Естествено през това време се работи от дистанция и основно онлайн. Експертите обаче продължават да следят пазарa отблизо.

И ето какви са наблюдения на консултантската агенция за пазара след въвеждането на извънредното положение:

-Клиентите заеха позиция на изчакване до приключване на кризата, но продължават да разглеждат и да се интересуват от имоти, а и имат повече време за това.

-Сделки продължават да се сключват, макар с намалял обем.

-Правят се и нотариални изповядвания при въведените от нотариусите изисквания и режим на работа.

-Активните купувачи са основно такива, които разполагат със собствени средства и искат да ги вложат в сигурен актив.

-Интересът се фокусира основно върху завършени сгради или такива, които са близо до Акт 16.

-Строителството на новите сгради продължава. Повечето от тях съобщиха, че са подсигурени с материали, а работният процес е организиран съгласно изискванията.

-Нарасна предлагането, както и интересът към имоти под наем.

-Засили се търсенето на имоти в покрайнините на София, най-вече такива в затворени комплекси или къщи с двор.

-Увеличи се интересът към селските къщи и ваканционните имоти, които предлагат възможности за уединение и отдих на собствена територия.

-Беше даден силен тласък за дигитализация в имотния сектор и ползване на различни проптех решения, които да подпомагат процеса – 360-градусови турове, видео клипове, виртуални огледи, картови разплащания и др., които ще доведат до позитивни ефекти в дългосрочен план.

Освен бързата дигитализация на редица услуги, която се наблюдава, можем да открием още един положителен ефект на кризата - нарастване на интереса към български продукти и услуги, български курорти и места за отдих и съответно и към българските имоти в цялата страна.
А от позицията на домашния уют хората с изненада ще установят, че има прекрасни места и то на много изгодни цени извън големите градове, които съсредоточаваха интереса допреди кризата и където цените нарастваха на фона на стагнация или дори спад в страната.
Все още е трудно да се прогнозира как ще се променят цените на имотите в условия на намаление в активността на пазара и нарастваща безработица, макар очакванията за корекция надолу в известна степен да са оправдани, особено за имоти с надценени офертни цени. Към момента очакванията са промените да са временни и да са по-скоро корекция на съществуващи дисбаланси, а не цялостна промяна на пазарната картина.
Ефектите зависят най-вече от това колко време ще продължи епидемията и как бизнесите ще преминат през предизвикателствата. Цената на имотите е функция на доходите на хората и на наличността и достъпността на банково финансиране. Необходимо е време, за да видим как ще се развие процеса по нарастване на безработица, както и какво ще предложат банките на своите настоящи и бъдещи кредитополучатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във