Банкеръ Daily

Пари и пазари

Клиентите на зряла възраст изместиха милениълите от фокуса на пазара

В периода на извънредното положение се наблюдават промени и в профила на клиентите на пазара на жилища. Прави впечатление, че хората над 50-годишна възраст изместиха купувачите на първо жилище от позицията на най-активни клиенти. Това отбелязват в свой анализ от АДРЕС недвижими имоти за времето от 13 март до 13 май. Голяма част от младите семейства или т.нар. милениъли, търсят собствен имот за живеене, но повечето от тях естествено не разполагат със сериозни спестявания. Затова засега заемат изчаквателна позиция, докато добият повече яснота за професионалното си бъдеще и финансовата си стабилност. "В същото време, хората над 50 години вече са преживели обезценяване на парите и разбират, че всяка финансова криза води до подобни последствия. Затова те бързат да вложат парите си в имот", казва Гергана Тенекеджиева.

По данни на АДРЕС по-зрелите купувачи през миналата година са били сравнително пасивни на пазара и са търсели основно жилища за децата си. Докато в момента те играят за себе си и инвестират свободните си средства, без да отделят внимание на предназначението на покупката, следейки единствено имотът да бъде с високо качество.

Предпочитаните локации остават без съществени промени. Клиентите се интересуват от старата част на София, центъра, южните райони, Младост, Овча купел.

Въпреки промените, двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите - те представляват съответно 30% и 25% от всички покупки. Едностайните жилища заемат дял от 10%, а многостайните - 8.5% от сключените сделки. Сериозен интерес през периода е имало към гаражите. Сделките за тях формират 15% от всички покупко-продажби за периода на извънредното положение между 13 март и 13 май.

От компанията посочват, че извънредното положение дава своето отражение и на пазара на наеми. В резултат от освобождаването на жилища от студенти, хора, завърнали се по родните си места и имоти, отдавани чрез Airbnb, броят на наемодателите расте. Заедно с отлива на наематели, това провокира спад и на офертните цени - с около 10%, но само за малка част от обявите.

През последните няколко години бюджетът на наемателите не се е променил, а наемните цени, в резултат от активното търсене, растяха. "Сега, ножицата между двете страни се отваря още повече. За да отговорят на променящата се ситуация и да поддържат заетост в имотите си, собствениците трябва да бъдат по-адаптивни и гъвкави", подчертава Тенекеджиева.

В сегмента на новите жилища се наблюдава умерена активност. Новото строителство привлича клиенти със спестявания, които се възползват от възможностите за гъвкаво плащане на вноските, допълват от компанията. Започналите проекти продължават да се изпълняват, но дали и как ще започне изграждането на нови, все още е рано да се прогнозира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във