Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Китайско прасе" лиши "Ю Би Ес" от китайска сделка

Една от най-големите държавни китайски компании за инфраструктура изключи "Ю Би Ес груп" от сделка за продажба на облигации. Това се случи  след злополучната фраза "китайско прасе", изтървана от  главния икономист на швейцарската банка. Въпросната корпорация е China Railway Construction Corporation (CRCC). Тя е решила да не наема "Ю Би Ес" за един от глобалните координатори на продажбата на деноминирани в щатски долари корпоративни облигации, стана ясно от официалното й съобщение на 17 юни. CRCC е връчила мандат на други банки, между които "Ситигруп", "Ейч Ес Би Си холдингс" и "Ай Си Би Си интърнешънъл".

Проблемният коментар е направен на 12 юни от Пол Донован когато икономистът се опитал да обясни защо бумът  от свински грип в Китай не трябва да тревожи инвеститорите, които държат под око международната инфлационна перспектива. "Има ли значение?", запитал риторично Донован. И продължил: "...би имало, ако бяхте китайско прасе. Би имало, ако ядете свинско месо в Китай. Но това със сигурност няма значение за останалия свят...защото Китай не изнася големи количества храна."

Мнозина  от англоговорящите  намират фразата за невинна, но тя предизвика буря от негодувание в китайските социални медии. Коментарът бе порицан от две публикации на Комунистическата партия и от търговските групи, представляващи китайските брокерски къщи. Haitong International Securities Group, която се конкурира с "Ю Би Ес" за бизнес, свързан с Китай, обяви в края на миналата седмица, че прекратява дейността си с швейцарците.

Донован се извини за забележката си още през миналата седмица и в интервю за "Блумбърг Ти Ви" каза, че неволно е използвал този израз. "Ю Би Ес" пък пусна Донован в принудителен отпуск, който може да прерасне в уволнение и извади от обращение аудио записа като поясни, че коментарът е бил за инфлацията и за повишението на потребителски цени в Китай под натиска именно на проблема със свинското месо.

Макар че загубените комисионни от сделката имат пренебрежимо малък ефект върху приходите на швейцарската банкова група, отказът от сътрудничество от страна на голяма  държавна компания е обезпокоителен за "Ю Би Ес" и за бизнеса й в азиатския колос. Тя присъства на китайския пазар много по-дълго от повечето си съперници и е първата чуждестранна институция, получила одобрение за мажоритарно акционерно участие в местно дружество за ценни книжа при облекчени условия за собственост. Повечето мениджъри на лични състояния все още обслужват китайски богаташи от офшорни центрове като Хонконг и Сингапур, но огромният масив от средства в континентален Китай, оценяван на около 20 трлн. щ. долара, е изключително примамлива награда за сектора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във