Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайските технологични магнати олекнаха с 87 млрд. долара

Регулаторните изстъпления на Пекин върху китайския технологичен бранш са отнели 87 млрд. щ. долара от чистото лично състояние на най-богатите играчи от сектора от началото на юли.

Общото нетно богатство на двете дузини китайски милиардери от областта на информационните и биотехнологиите, чиито активи следи агенция "Блумбърг", е паднало с 16% откакто платформата за онлайн поръчки на автомобилни трансфери Didi Chuxing регистрира книжа на борсата в Ню Йорк в края на юни, показват изчисления на "Файненшъл таймс". Първоначалната публична емисия на Didi в размер на 4.4 млрд. долара, която компанията пусна въпреки частните предупреждения на китайските власти тя да бъде забавена заради опасения за защитата на личните данни, бе последвана от регулаторна буря.   

Пекин отдавна се опитва да затегне хватката върху сектора, който помогна за трансформирането на втората по големина световна икономика, предизвиквайки срив на цените на акциите на най-големите китайски технологични групи. Контролните органи предявяват претенции и изисквания по отношение на монополните позиции на гигантите, на съхраняването на данните, на защитата на трудовите възнаграждения, на безконтролното им разрастване.  

Колин Хуанг - основател на сайта за електронна търговия Pinduoduo - е засегнат най-тежко със счетоводни загуби от 15.6 млрд. щ. долара, или една трета от личното му състояние. Пони Ма - създателят на интернет групата "Тенсент" - е загубил (на хартия) над 12 млрд. долара или 22% от нетното си богатство и в момента е на трето място в класацията на най-заможните китайци след Джак Ма - основател на конкурентната група "Алибаба". Личното състояние на Джак Ма е намаляло с 2.6 млрд. долара от началото на юли и с общо 13 млрд. долара откакто китайските власти отмениха през ноември 2020-а първоначалната публична оферта на платфирмата му за финансови технологии "Ант груп"  

Основателите на най-големите компании за онлайн специализация също загубиха част от богатството си след като през юли Пекин обяви, че те трябва да се преструктурират и да станат организации с идеална цел. В резултат акциите на най-голямата китайска фирма за обучение New Oriental Education загубиха 74% през миналия месец, а пазарната оценка на 12-процентния дял на нейния създател Ю Минхонг падна от 3 млрд. долара на 500 млн. долара.    

За разлика от пострадалите милиардери, "събратята им" от секторите, които инвеститорите смятат за по-ниско рискови или дори ползващи се с подкрепата на правителството, са увеличили състоянието си през последните седмици. Което навежда анализаторите на мисълта, че в азиатския колос се провежда "пренареждане в натрупването на богатство".

Китай има над 1000 милиардери, двойно повече отколкото преди пет години, благодарение на бързото множене на успешни технологични групи. След проведените напоследък разнообразни регулаторни акции обаче везните наклониха по-предпазливите и традиционни предприемачи. 

Сред спечелилите е Чонг Шаншан - шеф на империята за бутилирана вода Nongfu Spring, който изпревари по лично състояние Джак Ма и Пони Ма и оглави писъка на китайските милиардери с чисто 72 млрд. долара - с около 5 млрд. долара повече отколкото в края на юни и с около 24 млрд. аванс пред Джак Ма. 

Деветимата най-богати манати от автоиндустрията получиха рамо от висшите китайски лидери, които подкрепиха сектора, ориентиращ се към производството на електрически автомобили. Те са добавили общо 22 млрд. щ. долара към сумарното си чисто богатство от началото на миналия месец.   

Единадесетте милиардери, които доминират бързо разрастващия се сектор за възобновяема енергия, също са се "облажили" - общото им нетно лично състояние е нараснало с 13.6 млрд. долара от 1 юли насам.   

Анализаторите не виждат причини Пекин да отслаби натиска си върху технологичните магнати, нито да оттегли подкрепата си за производителите на коли или за фирмите от зеления енергиен сектор през 2021-а. И препоръчват на инвеститорите да насочат вложенията си към тях. Наблюдателите съветват да се следят особено внимателно политическите изявления на Китайската комунистическа партия за бъдещи насоки. Те цитират коментарите на президента Си Дзинпин, който в реч през юли каза на предприемачите, че "мислите и действията им трябва да са съобразени с анализите, оценките, решенията и планирането" на партията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във