Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайските "чайници" държат будни търговците на петрол

Китайските независими рафинерии - "чайници"

Изобилието от заглавия за търговски преговори и атаките в Близкия изток превърнаха 2019-а в буреносна  година за петролния сектор. Необикновена стратегия за покупка на черно злато обаче я направи още по-предизвикателна за фирмите, обслужващи независимите китайски рафинерии. Това констатират репортери на агенция "Блумбърг", изследвали нестандартните сделки на този пазар.

Рафинериите, назовавани  на жаргон като "чайници", са струпани в провинция Шандун. Именно те държат будни по цяла нощ партньорите си заради метода им на нефтени покупки, известен като "trigger pricing" (бел. ред. - цена за изпълнение на заявка). Вместо да купуват товари от горивото на една единствена цена, формирана от средните стойности  за месеца , което е норма за сектора, те ползват различни цени за порции от заявената доставка в рамките на около един месец. Например, ако "чайникът" купи 1 млн. барела суров петрол, той може да плаща  за отделни части от по 1000 барела. Когато рафинерията прецени, че цените са приемливо ниски, тя купува част от товара с уговорката да получи още количества по-късно. И като се има предвид, че нефтените котировки се движат най-активно по време на търговията в Европа и в Америка, много от тези ордери, наредени  по телефона, чрез електронната поща или онлайн, са поставени от среднощните часове до ранното утро в Азия.

Макар че въпросната търговска стратегия дава възможност на "чайниците" да определят времето за покупка, за да получат като цяло по-ниска цена, тяхната възможност да надхитрят пазара зависи от комбинация от находчивост и от доза късмет. Контрагентите им пък, сред които са търговските къщи, най-големите петролни компании и китайските държавни дружества, се оказват затрупани със заявки и с  писмена работа. "Това е  също  като хазарта: понякога печелят, понякога губят", коментира Чен Тонг - анализатор във "Фърст фючърс" - частна компания за проучвания и консултации на световните пазари на финансови производни. Чен добавя, че за търговските къщи това е работа, която никога не свършва, защото служителите са "залепени" за мобилните си телефони, когато клиентите поставят ордери.

Международните петролни групи и по-едрите търговци като "Трафигура груп" и "Витол груп", имат възможност да отговорят на 24-часовите заявки от офисите си в Азия, Европа и САЩ. "Бритиш петролиъм" дори пусна приложение за мобилни телефони - BP TriGO - специално предназначени за рафинериите, за да внасят поръчките си. То се обслужва от екип от търговци, изпълняващи заявките в реално време. 

Китайски компании като "Петро Чайна" и "Синопек" пък разполагат с персонал за обслужване на "чайниците" по 24 часа,  седем дни седмично в Пекин. За тези фирми, пък и за други, страхът да не загубят бизнес означава, че нямат друг избор освен да работят денонощно. А напоследък имаше предостатъчно събития, които да ги държат будни. Бързите обрати в настроенията към търговските отношения между Вашингтон и Пекин, санкциите на Белия дом, нажежаващото се напрежение в Близкия изток и спекулациите за ограничения на продукцията, наложени от ОПЕК, нанесоха удари върху петролния сектор през тази година. Размахът на колебанията на горивото сорт WTІ беше средно 36% през последните 12 месеца срещу 25.7% през предишния едногодишен период.

Trigger-pricing предхожда рождението на " чайниците", които получиха възможност да внасят суров петрол едва през 2015-а, по подобие на китайските купувачи на суровини като соя и течно гориво. Високорисковият подход привлича предприемачи, които са се преместили в сектора на рафинирането от други места като обработката на текстил или на слънчогледово семе.

Китайските "чайници" са предизвикателство за международните нефтени компании да пробият на пазара заради ред проблеми около кредитоспособността им и неизпълнението на сделки. Независимите рафинерии обаче постигнаха впечатляващ ръст, след като Пекин им предостави по-големи квоти за внос и ги превърна в непреодолим фактор. "Чайниците" са преработвали рекордните 1.79 млн. барела вносен суров петрол дневно през октомври - над два пъти повече, отколкото преди три години, сочат данни на компанията за проучвания на бранша SCI99.

Според господин Чен пък trigger pricing дължи до голяма степен популярността си на "илюзорната увереност" на рафинериите, че ще надхитрят пазара. Но пък ако това е китайският начин да се върши работа, то и контрагентите "не могат да направят кой знае колко, ако искат да получат пазарно място", допълва анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във