Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайският пазар на роботи ще достигне 8.6 млрд. долара тази година

Китайският пазар на роботи се очаква да достигне 8.6 милиарда щатски долара през тази година. Скорошен доклад на Китайския институт по електроника прогнозира среден годишен ръст от 20.9% за 5-годишния период, започнал от 2014 г. и приключващ през настоящата година, съобщи "Радио Китай".

Процъфтяващият китайски пазар на роботи ще заема около 29.5% от световния през 2019 г., който се изчислява да е на стойност 29.4 милиарда щатски долара. Пазарът на индустриални роботи в Китай се очаква да се разшири до 5.7 милиарда долара, а на обслужващи роботи до 2.2 милиарда долара, отбелязва Китайският институт по електроника. Данните бяха изложени по време на Световната конференция по роботика, която се провежда от 20 до 25 август в Пекин. По време на събитието ще бъдат представени над 700 модерни технологии и продукти за роботи.

Продажбите на роботи в световен мащаб също продължават да нарастват. Средната цена на роботите продължава да намалява, тъй като предприятията се насочват към закупуване на ново поколение по-малки и по-гъвкави машини, които сега излизат на пазара. Намаляващата цена е една от причините повече фирми да внедряват технологията. Най-големият двигател на годишния растеж на индустриалните роботи е увеличението на поръчките от автомобилни производители с 83%, според данни на Асоциацията за подобряване на автоматизацията. Други отрасли, които отбелязват значителни увеличения на потреблението на роботизирана технология през полугодието са тези в областта на полупроводниците и електрониката с 12% ръст, на науките за живота - 8% повишение, на храните и потребителските стоки - 3%.

През първата половина на настоящата година пазарът на индустриални роботи в Северна Америка е нараснал със 7.2%. От януари до юни северноамериканските компании са поръчали 16 488 индустриални роботи на стойност 869 милиона долара, отчете Асоциацията на роботизираните индустрии, която е част от Асоциацията за подобряване на автоматизацията. Само през второто тримесечие компаниите от Северна Америка са поръчали 8 572 индустриални робота на стойност 446 милиона долара, което представлява ръст от 19.2% в броя на поръчките им спрямо същия период на 2018 г. "Използването на роботи продължава да нараства, което помага на американските компании да бъдат по-конкурентни и ще доведе до нов растеж на работни места. В момента преживяваме най-големия период на разширяване на роботите в историята - над 180 000 роботи са изпратени на американски компании от 2010 г. насам и над 1.2 милиона нови работни места са създадени през това време", заяви президентът на компанията A3 Джеф Бърнщайн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във