Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайският корпоративен дълг е "най-голямата заплаха" за световната икономика

Китайският корпоративен дълг е "най-голямата заплаха" за световната икономика, предупреждават от кредитната агенция Moody's. Новината идва, след като Fitch Ratings - друга американска кредитна агенция, също алармира, че частните компании в Китай са просрочили задълженията си с рекордни темпове през тази година. "Бих посочил китайския корпоративен дълг като най-голямата заплаха", каза главният икономист на Moody's Марк Занди, добавяйки, че задлъжнялостта в Китай се увеличава с бързи темпове. Според него много компании се борят със забавящия се растеж, провокиран от търговската война със САЩ и други фактори.

В Съединените щати картината е подобна - не в същата степен, но наблюдаваме значително увеличение на т. нар. ливъридж кредитиране, когато се заемат пари на компании с висок дълг, като тези компании са уязвими при евнтуални икономически забавяния, посочва още Занди.

Дългът е проблем за втората най-голяма икономика в света, която се опитва да намали зависимостта, като прилага регулации, ускоряващи намаляването на тази тежест. Търговската война обаче пречи на усилията на Китай да съкрати огромния си дълг, тъй като страната се опитва да засили икономическия растеж, засегнат от американските тарифи за китайския износ. През тази година Китай, малко или много, замрази усилията по понижаване на дълга и заложи на политики на стимули.

От кредитната агенция Fitch Ratings посочиха миналата седмица, че през първите 11 месеца на 2019 г. рекордните 4.9% от частните издатели на облигации, деноминирани в юани, не са успели да погасят дълговете си по тях. За сравнение, през 2014 г. този дял е бил едва 0.6%.

В доклад от октомври рейтинговата агенция съобщава още, че около 80% от тези изпадания в неплатежоспособност касаят частния сектор, а не държавния, като частните компании са доста по-зависими от пазарните колебания и са изправени пред рискове, свързани с достъпа си до кредит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във