Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайският износ се възстанови до петмесечен връх, но вносът спадна повече от очакваното

Китайският износ се възстанови през март, но вносът се сви за четвърти пореден месец и с по-бързи темпове, информираха от Reuters. Инвеститорите се надяват на признаци на икономическо възстановяване в Китай, за да намалят притесненията за забавяне на световния растеж, след като МВФ тази седмица понижи прогнозата си за света за 2019 г., за трети път.

През март износът нарасна с 14,2% в сравнение с миналата година, показват митническите данни в петък - най-силен ръст за пет месеца. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват ръст от 7,3% след спад от 20,8% през февруари. Доставките са нараснали с около 3% на месечна база, което предполага известно подобрение на чуждестранното търсене, посочва Юлиан Еванс-Притчард, старши китайски икономист в Capital Economics. Но той заяви, че износът все още не се възстановява напълно от рязкото забавяне в края на миналата година. "С глобалния растеж, който ще остане слаб през следващите тримесечия, силният скок на износа изглежда малко вероятен," каза той.

В допълнение към тревогите, вносът на Китай падна повече от очакваното, което предполага, че вътрешното търсене остава слабо. Той е паднал с 7,6% в сравнение с предходната година, което е по-лошо от прогнозите на анализаторите за спад от 1,3% и увеличение от 5,2% през февруари. Това остави страната с търговски излишък от 32,64 млрд. долара за месеца, според изчисленията на Ройтерс, базирани на официални данни, много по-големи от прогнозите за 7,05 млрд. долара.

През първото тримесечие износът е нараснал с 1,4% спрямо предходната година, докато вносът е намалял с 4,8%. Говорител на митниците заяви, че очаква леко увеличение както на износа, така и на вноса през текущото тримесечие.

Проучванията на фабриките в Китай през март предоставиха известни проблясъци на надежда, че търсенето се подобрява в страната и в чужбина, което предполага, че мерките за стимулиране от страна на правителството могат да започнат да се засилват. Докато поръчките за износ изоставаха, имаше признаци, че дългият период на свиване се облекчава, дори когато търговските преговори със САЩ като че ли постигат напредък. Вашингтон и Пекин са се договорили за механизъм, който да контролира всяко търговско споразумение, което те постигат, включително създаването на нови "служби за правоприлагане", заяви в сряда министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Въпреки това, висш официален представител на Белия дом заяви в понеделник, че американската страна все още не е удовлетворена от всички въпроси, които стоят на пътя на сделката за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай. Президентът Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че споразумение може да бъде постигнато за около четири седмици. Но икономистите предупреждават, че дори ако бъде постигната сделка и двете страни отменят митата, китайските износители ще трябва да се борят с отслабването на търсенето в световен мащаб.

Международният валутен фонд съкрати прогнозата си за глобалния растеж за 2019 г. до 3,3%, докато леко повиши прогнозата си за Китай до 6,3%, отчасти заради не голямата ескалация в китайско-американската търговска война, която се очакваше.

Китайските износители също ще трябва да се борят да спечелят обратно своя изгубен дял. Търговският спор е накарал някои американски компании да прехвърлят покупките на тарифно-ориентирани продукти като мебели и хладилници в страни като Виетнам, Южна Корея, Тайван и Мексико, според доклад на фирмата за данни на S&P Global Market Intelligence Panjiva.

Търговският излишък на Китай нарасна с близо 40% през март от февруари до 20,5 млрд. долара и достигна 62,66 млрд. долара през първото тримесечие. Що се отнася до вноса, анализаторите твърдят, че компаниите може да не съхраняват запаси, стига да обръщат внимание на дългосрочните икономически перспективи и световната търговия, въпреки че има вероятност вносът на суровини да се подобри. Отслабването на търсенето доведе до печалба на корпоративните приходи, което може да ограничи инвестициите,на които Пекин разчита, за да стимулира икономическото съживяване.

Политиците признават, че икономиката е под натиск, тъй като дългогодишният дълг и замърсяването са възпирали инвестициите, докато търговската война все повече наранява китайските износители и техните вътрешни вериги за доставки. В отговор Пекин обяви повече разходи за пътища, железопътни линии и пристанища, заедно с трилиони юана намаления на данъците, за да облекчи натиска върху корпоративните баланси и да предотврати по-резкия икономически спад. Контролираните от държавата банки също са призовани да продължат да кредитират компаниите, които се борят.

Очаква се китайският икономически растеж да нарасне с около 6,3% през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във