Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КИТАЙСКИЯТ ЮАН ПРЕОДОЛЯ ВАЖНА БАРИЕРА

Китайската валута проби прага от 7 юана за един щатски долар за първи път откакто през юли 2005-а Пекин премахна фиксирания курс на местната към щатската валута. Оттогава насам паричната единица на Китай е поскъпнала с 18.4 процента. Пробивът на кота 7 отне шест месеца, докато поскъпването от 8 до 7.5 юана за един щатски долар стана за година и половина. Цените на форуърдните контракти в двете парични единици сочат, че търговците залагат на поскъпване с 11.2% - до 6.2898 юана за долар през идните 12 месеца. Усреднената прогноза на анкетираните от финансовата информационна агенция Блумбърг анализатори е 6.7 юана за долар до края на 2008-а.
По-силният китайски юан помага да се намалят разходите по вноса на храни и да се охлади движеният от износа растеж. Потребителските цени в страната са скочили с 8.7% на годишна база през февруари и повишават риска от социални вълнения, докато Пекин се подготвя за Олимпийските игри през лятото. През март китайският кабинет обеща енергични мерки за справяне с инфлацията и за намаляване на рекордния търговски излишък, който наводнява страната с пари, раздува валутните резерви (1.5 трлн. щ. долара) и подклажда напрежение с най-големите търговски партньори - САЩ и Европа. На 18 март Народната банка на Китай разпореди на местните кредитни институции да заделят повече резерви, за да се забави ръста на паричното предлагане.
Юанът е поевтинял с 10% към еврото от юли 2005-а насам и е понижил цената си към австралийския долар и бразилския реал заради срива на зелените пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във